Koncerty, priateľské stretnutia či beseda o knihe. Aj taký bol Sobotský Seniorfest

Ako je všeobecne známe, október je mesiac venovaný úcte k starším. Nebolo to inak ani tento rok v Rimavskej Sobote, kde si Mestské kultúrne stredisko v Rimavskej Sobote pre všetkých seniorov pripravilo sled kultúrnych a spoločenských udalostí. Projekt Sobotský Seniorfest, ako ho nazvali, ponúkol programy, ktoré však boli príťažlivé nielen pre skupinu starších ľudí, ale aj pre mladšie generácie.

„Bol to už druhý ročník tohto milého podujatia adresovaného všetkým skôr narodeným, ale aj tým mladším, ktorí svojich rodičov, či starých rodičov na podujatie sprevádzali a rovnako dobre sa zabavili. Prvýkrát sme Seniorfest uskutočnili v roku 2019 a stretol sa s priaznivým ohlasom a veľkou návštevnosťou. Minulý rok sme podujatie kvôli pandémii museli vynechať, ale tento rok sa to opäť podarilo,“ hovorí s nadšením Regina Špitálová z MsKS a dodáva, že napriek pandemickým opatreniam, sa všetky aktivity uskutočnili a tešili sa primeranému záujmu.

V rámci programu Sobotského Seniorfestu privítali tri výrazné ženské osobnosti slovenského kultúrneho diania. Prvou z nich bola hneď v úvode speváčka a herečka, držiteľka ocenenia Český lev Jana Hubinská a jej šansónový koncert so špičkovým muzikantom  Jánom Berky Mrenicom ml. a jeho  kapelou. V programe s názvom Aj toto som ja sa Jana Hubinská zaskvela ako výborná speváčka.

Druhou osobnosťou bola skvelá herečka Zuzana Kronerová, ktorú si diváci vychutnali v skvelom predstavení o osamelej starnúcej žene Shirley Valentine. Tá žije obyčajným stereotypným životom a zrazu sa jedného dňa odhodlá k bláznivému úteku do krajiny za stenou! Zuzana Kronerová a jej one women show plná gagov, emócii, postáv a pesničiek, prilákala do divadelnej sály najviac návštevníkov.

Do tretice to bola speváčka, známa nielen z televíznej obrazovky ako „najznámejšia a najstarostlivejšia slovenská svokra“ Gizka Oňová, ktorá zavíta do Rimavskej Soboty so svojim programom S úsmevom a so spevom. Publikum vynikajúco zabavila svojim neutíchajúcim optimistickým pohľadom na svet, slovom i spevom.

Projekt poskytol priestor nielen na obohatenie spoločenského života našich dôchodcov, ale aj na sebarealizáciu, priateľské stretnutia a rozhovory. „Musíme vyzdvihnúť vynikajúcu spoluprácu s Klubom záujmovej činnosti seniorov, ktorý je veľmi aktívny a privítal nás vo svojich priestoroch pri viacerých aktivitách vhodných pre menšie skupiny,“ skonštatovali v MsKS. V ich priestoroch sa uskutočnila beseda so spisovateľkou Valériou Huňovou z Tisovca, ktorá pútavo prezentovala svoju knihu Žila som v domove dôchodcov. Napísala ju na základe osobnej skúsenosti z práce v Dome dôchodcov, ktorého bola zakladateľkou a riaditeľkou. Druhým stretnutím v klube bola tvorivá dielňa, kde si 20 šikovných dôchodcov vo vynikajúcej atmosfére vytvorilo adventný čajový kalendár.

Novinkou bola zábavno-vedomostná súťaž Senior kvízmajster so Slavom Hlásnym, rekordmanom relácie Duel, ktorý pravidelne usporadúva kvízy v Rimavskej Sobote, ale v tejto seniorskej verzii pripravil otázky na mieru našej cieľovej skupine. Na kvíze sa zúčastnilo 5 tímov, prvé tri tímy boli odmenené a všetci sa vynikajúco bavili.

Súčasťou programu bola Tanečná zábava, na ktorej účinkovali miestne kolektívy, do tanca zahrali kapela Elektrum, country skupina Bluetrend a Tanečný orchester mesta Rimavská Sobota. Vo svojich blokoch sa predstavili spevácke zbory Bona Fide a Dúha, ktorý pôsobí pri Klube záujmovej činnosti seniorov a začiatkom mesiaca október oslávil 20 rokov svojho založenia. „Oslava bola veľkolepá, konala sa v Dome kultúry a hneď 1. októbra slávnostne otvorila náš Seniorfest,“ uzavrela Špitálová.

Väčšina z programov bola vďaka finančnej podpore Ministerstva kultúry SR pre dôchodcov sprístupnená zdarma. Spomínané programy troch dám slovenskej kultúrnej scény za symbolické vstupné euro, ostatní si za koncerty, či divadlo zaplatili päť eur.

Zdroj: MsKS Rimavská Sobota, foto: Attila Gecse, video: vobraze.sk