Knižnicu zaplavia plasty. Zažijeme letné rozptýlenie

Nádvorie Knižnice Mateja Hrebendu v Rimavskej Sobote už čoskoro zaplavia regionálni bábkari či divadelné súbory. Počas série divadelných stretnutí zažijete tento rok originálne leto. V mesiacoch jún, júl a august nás čaká šesť bezplatných predstavení, ktoré začínajú už v stredu 9. júna o 19.00 hod. Prvým zo série pod názvom Kultúrne leto v knižnici 2 bude divadelné predstavenie Matka v podaní známeho regionálneho divadelného súboru Divosud. Úpravu hry Barč-Ivana pre rimavskosobotské ochotnícke divadlo napísal Ľubo Šárik. Dej predstavuje dráma matky, ktorá by urobila aj to posledné pre svojich dvoch synov.

O týždeň pripravia v knižnici ekologickú bábkohru. Predstavenie Boni a čierny snehuliak sa uskutoční 16. júna o 10.00 hod. Divácky žiadané predstavenie je krátke, svižné, veselé a preto ako stvorené pre malého diváka. Blízkym spôsobom deťom odhaľuje svet ekologických problémov, otepľovania, znečistenia plastami, či triedenia odpadu, skrz hlavnej hrdinky tuláčky Boni, ktorý si napriek otepľovaniu postaví snehuliaka. Ako avizujú organizátori „Leta v knižnici“ do rána snehuliak zmizne, Boni zalarmuje tuláckych kamarátov a príbeh sa môže začať.

Kultúrne leto v knižnici 2 zorganizovali prvýkrát v roku 2020 v letných mesiacoch. Projekt predstavuje sériu divadelných predstavení v prevedení regionálnych i mimoregionálnych divadelných súborov. Predstavenia sú podporené Fondom na podporu umenia.

Druhý ročník sa bude od prvého odlišovať tým, že sa v knižnici rozhodli zaradiť aj bábkové divadelné predstavenia, ako aj divadlá s pôsobnosťou mimo mesta Rimavská Sobota. Prvé je už spomínané, Bábkové divadlo spod Spišského hradu, a druhým hosťujúcim divadlom bude Mestské divadlo ACTORES z Rožňavy. Z regionálnych divadelných súborov privítame Divadelný súbor Divosud a Divadlo Havran.

O ďalších predstavenia vás budeme informovať.

Zdroj: vobraze.sk, Knižnica Mateja Hrebendu Rimavská Sobota