Klenovčanka Alžbeta má tanec v krvi

Alžbetka Chmelkova

Miluje ľudový tanec. Klenovčanka Alžbeta Chmelková je členkou folklórneho súboru Vepor. Vyniká študijnými výsledkami na Evanjelickom gymnáziu v Tisovci. Medzi jej záľuby patrí aj vyšívanie, čo nie je veľmi typické pre dievčatá v jej veku.

Folklóru sa venuje v Klenovci odmalička. „Aj rodičia ma k nemu viedli. Je to taká tradícia v našej rodine. Pôsobila som predtým aj v DFS Zornička i v DFS Mladosť,“ uviedla pre vobraze.sk sedemnásťročná Alžbeta Chmelková. Folklór uprednostňuje pred modernou hudbou. Pôsobí v tanečnej zložke i v dievčenskej speváckej skupine FS Vepor. Ako však dodala, v prvom rade je tanečníčkou. „Tanec mám veľmi rada. Mimoriadne ma baví. Mám ho v krvi. Neviem, čo by som bez neho robila. Napĺňa ma a predstavuje pre mňa zároveň relax,“ zdôraznila. Za svoj najobľúbenejší tanec označila klenovský čardáš. „Je pekný a dynamický, ale aj náročný. Dokáže oživiť každé vystúpenie,“ priblížila Alžbeta.

Práve Chmelková prišla s námetom na to, ako by mohla vyzerať Silvestrovská estráda v Klenovci na konci minulého roka. Uskutočnila sa v tamojšom kultúrnom dome. „Na programe sme však potom spolupracovali viacerí. Zatiaľ som naň počula iba dobré ohlasy. Dúfam, že poza chrbát nehovorí niekto niečo negatívne,“ poznamenala s úsmevom. „Estrádu sa podarilo zrealizovať tak, ako som si to predstavovala. Užili sme si to možno viac ako diváci, lebo sme to prežívali od srdca. Silvestrovskú estrádu tvorili krátke vtipné scénky zo súčasnosti, ktoré boli popretkávané tancami, aby do toho bola zapojená aj dynamická časť. Účinkovala som v nej tretíkrát v živote,“ pokračovala.

Podľa jej slov hodlá tancovať vo folklórnom súbore aj popri štúdiu na vysokej škole. A to či už v tom súčasnom, alebo v meste, kde bude študovať. „Uvidím, kam ma vietor zaveje, kde budem študovať. Nechcela by som však s folklórom prestať z toho dôvodu, že pôjdem niekam preč. Momentálne uvažujem, že budem študovať na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach,“ uviedla Alžbeta Chmelková. Keby si mala vybrať medzi Kollárovcami a Kandráčovcami, tak bližšia jej je kapela Kollárovci.

Navštevuje štvrtý ročník na Evanjelickom gymnáziu v Tisovci, v ktorom ju čaká maturita zo slovenského jazyka a literatúry. „Pripravujem sa na ňu priebežne. Nie som z tejto maturity nejako na vetvy,“ reagovala vzorná študentka, ktorá mala na všetkých doterajších vysvedčeniach iba samé jednotky. Z ďalších predmetov bude maturovať v piatom ročníku. Zapája sa do rôznych projektov i súťaží. V prebiehajúcom školskom roku je viceprezidentkou pre výrobu v študentskej firme Gradient. „Som spokojná na tejto bilingválnej škole. Štúdium je veľmi prínosné aj z hľadiska toho anglického jazyka,“ skonštatovala Alžbeta. Evanjelické gymnázium v Tisovci si vlani na jeseň pripomenulo 30. výročie svojho založenia.

Je fanúšičkou hokeja, ktorý si rada pozrie v televízii. Medzi jej záľuby patrí aj vyšívanie a turistika. „Vyšívanie sa mi veľmi zapáčilo v detskom tábore, ktorý organizuje náš súbor a bola som tam vypomáhať. Jedna pani tam učila vyšívať. Moja mamina i starká vyšívajú, tak som sa to chcela tiež naučiť. Vytvoriť vlastnými rukami niečo, čo mi aj zostane. Začala som sa vyšívaniu venovať, teraz tomu venujem pomenej času, ale snažím sa,“ ozrejmila Alžbeta Chmelková.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album A. Chmelkovej , Milan Alberti