Fadairo odchádza z R. Soboty do prvoligového L. Mikuláša

Ofenzívny futbalista David Adeniyi Fadairo, ktorý na jeseň pôsobil v MŠK Rimavská Sobota, bude v jarnej časti tejto sezóny hájiť farby fortunaligového MFK Tatran Liptovský Mikuláš. Dvadsaťdvaročný legionár z Nigérie prišiel na Slovensko pred štyrmi rokmi do Podbrezovej. Jeho prvé zážitky vraj boli ako z filmu, prichádzal pred začiatkom zimnej prípravy na letisko v Košiciach a prvý raz v živote videl sneh. „Prišla ma vyzdvihnúť milá usmievavá pani. Prvá vec, čo som spravil hneď na parkovisku pri letisku, bolo, že som si štýlovo zobral do hrsti sneh a ovoniaval ho,“ vravel pre vobraze.sk so smiechom nigérijský futbalista.

Počas pôsobenia v Podbrezovej sa zoznámil s Rimavskosoboťankou Michaelou, ktorá chodila do školy v Brezne. „Začali sme sa stretávať a písali sme si, aj keď som bol v Nigérii. Náš vzťah vydržal, dnes je to moja manželka a matka môjho syna,“ vyhlásil hrdo David Fadairo.

Keď mu nevyšiel angažmán v rakúskom Mattersburgu, pomocou rodiny manželky zakotvil v rimavskosobotskom klube. „Na to, aby som mohol ostať v Európe, som potreboval vyriešiť papiere a pracovné povolenie,“ opisoval situáciu. Rimavskú Sobotu považuje za svoj domov. V meste sa presúva na retro bicykli, ľudia ho vítajú s veľkým úsmevom. „Rodina mojej manželky je úžasná. Poznám historky, že svokrovci vedia spraviť peklo zo života ich zaťa, no u nás je všetko super. Vo všetkom mi pomohli, hneď ma prijali. Od prvého momentu bola ku mne milá aj starká, hoci mi nerozumela. Som im nesmierne vďačný,“ zdôraznil Fadairo.

Výnimočne sa však stáva, že sa nezhodnú. „Bol som trochu zarazený, keď sa hral dôležitý zápas Ligy majstrov a môj svokor pozeral hokej. Keď som namietal, tak ma upokojoval: Počkaj, počkaj,“ uviedol so smiechom krídelník Fadairo. Slovo „počkaj“ vyslovuje bez prízvuku, po slovensky ovláda už niekoľko bežných fráz a základnú futbalovú terminológiu.

David Fadairo hral za Rimavskú Sobotu prvý raz na jeseň 2020. Potom odišiel do Rakúska a napokon sa ocitol v druholigovom cyperskom klube Alki Oroklini. Do R. Soboty sa vrátil vlani v septembri a stal sa platnou posilou. V tretej lige Východ dal dva góly, jeden presný zásah zaznamenal aj v pohárovom stretnutí proti Banskej Bystrici.

V MŠK sa cítil veľmi dobre. „So spoluhráčmi som vychádzal výborne. Musím spomenúť Peťa Petrána, ktorý je už starší futbalista, no akoby mal iba osemnásť. Nikdy sa nenaštve, je uvoľnený a pohodový. Skvelý chlap je aj Csabi Juhász. Ale môžem vymenovať celé mužstvo,“ uviedol.

Čo sa týka jazdy na bicykli, tvrdí, že je to príjemná pohybová aktivita, navyše takto môže byť v kontakte s ľuďmi. „Veľa ľudí mi máva, pozdravia ma, prehodíme pár slov. Nikdy som nemal žiadnu zlú skúsenosť, nestretol som sa tu s rasizmom,“ zdôraznil Fadairo. Jeho vysnívaným klubom je londýnsky Arsenal, páči sa mu aj vízia Salzburgu.
Momentálne je však jeho priorita, aby pomohol Liptovskému Mikulášu v boji o záchranu v najvyššej súťaži. „Mojím cieľom je, aby som sa učil a zlepšoval. Budem tvrdo makať a verím, že sa zachránime. Bol by som rád, ak by si ľudia uvedomili, že aj v tretej lige je veľa talentov, potrebujú len dostať šancu,“ uzavrel David Fadairo.

Zdroj: TB, vobraze.sk