Katka z Nižného Skálnika bola účastníčkou súťaže Miss Folklór

Katarína Kantoráková (24) pochádza z Nižného Skálnika a k srdcu jej prirástol folklór. Pôsobila vo FS Rimavan i FS Vepor. Pred pár týždňami uplynulo päť rokov odvtedy, ako sa zúčastnila súťaže Miss Folklór. Projekt jej ponúkol mnoho nových skúseností.

Do súťaže Miss Folklór 2016 sa prihlásila spontánne, bez nejakého cieľa či zámeru. Jej cesta do finále sa začala na kastingu v Detve. Aj keď sa vo finále neumiestnila, hovorí, že to bolo veľmi príjemné obdobie a súťaž, ktorá sa konala vo Východnej, si nesmierne užila. Súťaž moderoval Marcel Forgáč a prípravy boli podľa Katky zdĺhavé. Súťažiace si skúšali chôdzu na podpätkoch, nacvičovali si talentové čísla, a keďže bola súťaž sponzorovaná rôznymi sponzormi, snažili sa produkty propagovať.

„Aj keď som sa neumiestnila na prvých miestach, bola to pre mňa výborná skúsenosť a pekné chvíle v kruhu folkloristiek a milých ľudí. S niektorými dievčatami som dodnes v kontakte.“

Miss Sympatia

Katka Kantoráková sa už predtým zúčastnila aj súťaže Miss stredných škôl 2015. V regionálnom kole získala ocenenie Miss Sympatia, no na tento projekt nerada spomína. „Nepáčilo sa mi, že to bolo zastrešované nemenovanou politickou stranou a takéto mini kampane politickej scény sú proti mojej srsti,“ skonštatovala. Zároveň dodáva, že si z každej životnej situácie berie poznatky a skúsenosti, ktoré sa potom snaží zužitkovať.

Katka Kantoráková
Výročie FS Rimavan

Jej život neskôr nabral nový smer. Dostala sa na Fakultu sociálnych vecí a zdravotníctva na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. Na folklór však nezanevrela. Prijali ju do univerzitného folklórneho súboru Ponitran, s ktorým navštívila USA a mnoho slovenských festivalov. Okrem iného sa počas vysokej školy zúčastnila aj tanečných choreografických súťaží so skvelým umiestnením.

Folklór si ju našiel sám

Katka sa folklóru začala venovať, keď mala trinásť rokov. V tom období sa dozvedela o FS Rimavan, a tak sa rozhodla prihlásiť. Tanec jej prirástol k srdcu a neskôr bola aj členkou FS Vepor. Folklór si ju podľa jej slov našiel sám. „Nikdy som sa nehrnula do tancovania, skôr som bola taká priemerná introvertka. Nikto v rodine nie je muzikant, ani tanečník. Vybrala som si to najlepšie hobby do svojho dospievania a života,“ približuje. Na otázku, čo pre ňu znamená folklór, odpovedala: „Dávnejšie by som povedala, že to je spev, hudba, tanec. Ja som len nositeľkou folklóru a pre mňa určite znamená nekonečno emócii pri tanci a speve v kolektíve. Tiež pre mňa znamená udržiavať tradície, ktoré ma učili moji rodičia a starí rodičia.“

Slováci by si mali folklór udržiavať

Kantoráková navštívila veľa krajín a tvrdí, že mnoho národov si svoju kultúru cení viac než Slováci. „Je smutné, že náš folklór sa v tomto štáte najlepšie využije pri rôznych politických kampaniach, ale nie kvôli udržateľnosti našich tradícii,“ opisuje svoje pocity. Je vďačná každému, kto tradície a kultúru udržuje, pretože verí, že to je naše národné bohatstvo.

Katka Kantoráková
FS Vepor

Tento rok si Katarína úspešne prešla štátnicovými skúškami a obhajobou diplomovej práce. V súčasnosti netancuje, no ako sama hovorí, určite sa chce k tancu a folklóru vrátiť, pretože je to jej vášeň, a to, čo ju napĺňa. Počas leta bola v zahraničí, v národnom parku v Alpách, kde sa snažila usporiadať si myšlienky a o mnohých rozhodnutiach mala možnosť premýšľať na čerstvom vysokohorskom vzduchu. Do budúcnosti má plán zamestnať sa vo svojom odbore na Slovensku.

Zdroj: Frederika Lodová, foto: album K. Kantorákovej