Pre herca z R. Soboty je jeho povolanie poslaním

Je jedným z trojlístka Soboťanov, ktorí sú členmi Divadla Jonáša Záborského v Prešove. Michal Novodomský v ňom pôsobí už od roku 2010. Jeho súčasťou sa stal ešte počas štúdia na Akadémii umení v Banskej Bystrici. „Popritom hosťujem v Bábkovom divadle v Košiciach, mám divadelnú spoločnosť – Divadelný kabinet východňara a vlastné divadlo s kolegami Divadlo na sídlisku. Robím veľa tanečno-hereckých projektov s kamarátom a pedagógom tanca Sašom Kulykovom. Taktiež ma baví réžia,“ opísal pre vobraze.sk Michal svoje mnohopočetné aktivity. Pochádza z učiteľsko-právnickej rodiny.

„Ako malý som si vždy pripravoval niečo v detskej izbe a potom som vybehol pred televízor, kde boli rodičia, či nejaká spoločnosť a predviedol som im to. Na základnej škole som sa vďaka mojej skvelej učiteľke Marte Kurekovej dostal do prvého dramatického krúžku a následne do Základnej umeleckej školy v Rimavskej Sobote, kde ma viedol Marian Lacko,“ zaspomínal si Novodomský.

„Moje povolanie je pre mňa poslaním a duševnou výživou,“ tvrdí. V osemnástich inscenáciách Divadla Jonáša Záborského stvárnil hlavné postavy. „Miloval som Amadea, Tučné prasa, Zabijaka Joe a vlastne všetky mám rád, takže aj tie postavy, na ktoré v súkromí nadávam, milujem, len som asi nebol spokojný s tým, ako som ich zvládol.“ Postavil sa už aj pred televízne kamery. “ Zúčastnil som sa na natáčaní veľmi peknej série rozprávok – Príbehy spod Karpát, ktoré sa vysielajú každé Vianoce na RTVS a tiež som účinkoval v niekoľkých seriáloch“. Z aktuálneho lockdownu veľkú radosť nemá. „Nahneval mňa, nahneval divákov a každého, kto vie, že kultúra je potrebná, nie televízia.“

Ako sám Michal priznal, nemá voľný čas, no ak sa mu naskytne, tak ho využije na rybačku s priateľmi a následne si dá s nimi tresku, vtipne poznamenal. Vianočné sviatky sa snaží prežiť vždy v spokojnosti. „Som zodpovedný a už na začiatku novembra má všetky darčeky kúpené. Aj keď nie som so všetkými, ktorých mám rád, tak mám komu povedať – mám ťa rád,  aj keď cez telefón. Dokonca existujú ľudia, ktorí mi to povedia tiež,“ skonštatoval Novodomský.

Zdroj: vobraze.sk, foto: archív Michal Novodomský