Herečka Anikó Vargová nemá rada prekvapenia

Anikó Vargová (vľavo)

Najviac sa tešila na rodinné stretnutia, na vôňu stromčeka a svetlo, ktoré prichádza spirituálne. Známa herečka Anikó Vargová, ktorá pochádza z Vyšnej Kaloše, si čím ďalej tým viac Vianoce užíva a nestresuje sa nákupmi.

Anikó sa dostala do povedomia najmä televíznym seriálom Sestričky. Štyridsaťosemročná herečka však má za sebou toho oveľa viac. Zahrala si aj v množstve divadelných hier a seriáloch Tajné životy, či 1890. Navyše je ambasádorkou rómskej misie. Do svojej rodnej obce na juhu Rimavskosobotského okresu sa vracia každé dva týždne spolu aj s manželom Jozefom. Aktuálne pôsobí hnedovláska hlavne v divadlách a je opäť členkou Divadla Thália v Košiciach, kde hrá po maďarsky. Hosťuje aj v bratislavských divadlách Gunagu, Dpoh, Štúdio L&S a je vďačná, že má možnosť hrať v oboch jazykoch. „Toto mimoriadne obdobie ma núti premýšľať, čo je cieľom kultúry, aký ma zmysel, čo by sme mali hrať, či viac zabávať, aby ľudia zabudli na každodenne výzvy, či ponúkať aj témy, kde by si diváci mohli zdieľať, že nie sú sami, že to, čo sa okolo nás deje, sa dotýka nás všetkých. Ja si si myslím, že aj aj,“ uviedla pre vobraze.sk Anikó Vargová.

Priblížila, že napríklad v predstavení Greace a Gloria v Thálii, v ktorom účinkuje, sa dve ženy navzdory ich rozdielnostiam opierajú jedna o druhú, pomáhajú si a v dojímavých scénach plačú spolu s divákmi. „Je to taký oslobodzujúci plač a dojíma ma, ako v tej chvíli všetci cítime to isté, že si rozumieme,“ dopĺňa herečka, ktorá sa tento rok viac venovala divadlu, mala menšie filmové príležitosti.

Za pekný projekt pokladá film z obdobia ťažkého socializmu režiséra Ivana Ostrochovského Prameň, kde som si mohla zahrať s českou herečkou Ester Geislerovou. Počas pandémie sa Anikó usadila v Košiciach, kde je veľmi spokojná. Miluje to mesto, hlavnú ulicu, divadlá, kaviarničky, či parfumériu 1907. Na východe už má aj komunitu svojich priateľov, ktorí nie sú iba divadelníci, čo ju obohacuje. Navyše, rozbehla niekoľko workshopových dielničiek pre deti v maďarskom aj slovenskom jazyku. Je ambasádorkou gréckokatolíckej rómskej misie a v októbri sa im podarilo otvoriť brány krajského centra na Sigorde. „Ja sa nikdy nenudím, ak nie som práve vyťažená v divadle, vymyslím si vlastný projekt,“ smeje sa nadaná umelkyňa.

Vianoce, adventné obdobie, sú pre ňu veľmi vzácne. Čím je staršia, tým viac si ich užíva, nestresuje a nechodí na šialené nákupy. „U nás v rodine sa kupujú darčeky len deťom, väčšinou sa aj dohadujeme, aby sme ich kúpili spoločne a dospelým skutočne len symbolicky. Aj s manželom Jožkom si kúpime spoločne dohodnutý darček, ktorý nám urobí obom radosť,“ prezradila Vargová. Priznala, že nemá rada prekvapenia, pretože je potom väčšinou v pomykove a ani nevie, ako má správne reagovať. Počas Vianoc sa teší na rodinné stretnutia, vôňu stromčeka a svetlo, ktoré prichádza spirituálne aj doslovne. „Moje skromné želanie je, aby v tomto prehlušenom období ľudia viac počúvali, ako hovorili, že by sa nebáli ticha, aby počuli svoj hlas duše a tiež počúvali viac všetkých okolo. Prajem vám šťastné, pokojné a požehnané prežitie sviatkov,“ uviedla známa herečka.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album A. Vargovej