Gemersko-malohontské múzeum sa zapojilo do podujatia Noc múzeí + foto a video

Brány Gemersko-malohontského múzea (GMM) v Rimavskej Sobote sa opäť otvorili pre návštevníkov v sobotu 13. mája v rámci podujatia Noc múzeí. Organizátori si pre nich pripravili pestrý program. Bol to už devätnásty ročník tohto podujatia.

Ján Aláč, ktorý je dočasne poverený výkonom funkcie riaditeľa, v úvode upozornil, že 18. mája oslávi GMM 110 rokov od sprístupnenia prvej stálej expozície na jeho pôde. Celým programom sprevádzala Elena Lindisová. Podujatie otvorila Mária Páko so skupinou Mákvirágok. Počas návštevy priestorov múzea si bolo možné vypočuť prednášku o nárečiach na Gemeri, o ktorých porozprával Gabriel Rožai, vedúci katedry slovenského jazyka a komunikácie na Filozofickej fakulte Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Súčasťou programu bola aj výstava s názvom Ryby, rybky, rybičky, ktorú je možné vidieť do 12. júla v priestoroch múzea. Mnoho informácií o rybách a rybolove sa účastníci mohli dozvedieť od Michala Petrinca, ktorý je členom výboru prvej obvodovej organizácie mestskej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu v Rimavskej Sobote. Svoju remeselnú zručnosť prišiel predstaviť Ľuboš Majan. Ten sa venuje umeleckej výrobe nožov i tradičných gemerských bičov pre deti. Plieskanie bičom návštevníkom aj predviedol a mohli sa presvedčiť o tom, že to nie je také jednoduché, ako to vyzerá. Podnikaví študenti z Evanjelického gymnázia v Tisovci predstavili svoju firmu Gradient, v ktorej sa zameriavajú na výrobou ekologických mydielok.

Spestrením programu bola ukážka lukostreľby pod vedením Hornozemskej školy bojových umení Dalia z Petroviec. Tá nahradila pôvodne avizovaného výrobcu historických loveckých zbraní Igora Makovníka zo Závady, ktorý sa na podujatí zo zdravotných dôvodov napokon nezúčastnil. Jazdu kočom okolo historického centra R. Soboty zabezpečilo OZ Ranč Megi z Poltára. Tí, ktorí vyhladli, si pochutnali na legendárnych buchtách zo sedla Zbojská. Múzeum zatvorilo svoje brány po 23. hodine.

Zdroj: vobraze