Finalisti šou Zem spieva v R. Sobote zaujali + foto a video

V sobotu 18. septembra rozospievali Dom kultúry v Rimavskej Sobote hudobníci z Jánošíkovho kraja. Vo večernom programe folklórneho festivalu Pod sobotskou bránou sa predstavili finalisti šou Zem spieva. Terchovský orchester ľudových nástrojov spolu so ženskou speváckou skupinou ZSŠ Čriepky ukázali svoje umenie a zahrali po vôli každému milovníkovi slovenského folklóru.

„Náš folklórny súbor vznikol v roku 1998, odvtedy sa venujeme deťom. S istotou vám môžem povedať, že je to najlepšia práca, akú som si mohol vybrať,“ povedal Miloš Bobáň, zakladateľ orchestra.

Ženská spevácka skupina Čriepky z Ružomberka vznikla v roku 2015 na podnet folkloristiek, ktoré chceli spievať a vystupovať, no tancovať sa už „nehodilo“. Pred niekoľkými týždňami vydali svoj debutový album Takto sa nám páčia, ktorý je plný piesní z Liptova a Liptovských Sliačov. S Bobáňovcami spolupracujú už tri roky.


Terchovský orchester reprezentujú najmä deti. Malí zbojníci, ako ich nazval Miloš Bobáň, to však vôbec nemajú jednoduché. „Žiaľ, aj náš súbor postihla ťažká doba. Ani dnes sme neprišli v plnej zostave, straší u nás pandémia, “ vysvetlil. I napriek tomu však na javisku ukázali obrovské srdce a talent. Úsmev z tváre ich po celý čas neopúšťal.

Regrútske piesne o odchode mládencov na vojnu a žiaľ ich dievčat v podaní detských spevákov za doprovodu rozličných hudobných nástrojov pôsobil veľmi emotívne. Na pódiu sa predstavili aj najmladší členovia súboru, niektorí si dokonca zahrali sólo. Nemohlo chýbať ani tematické spojenie s Jánošíkom, ktorému venovali hneď niekoľko skladieb.

Neobyčajnú šikovnosť a talent mladých hudobníkov výkrikmi a potleskom ocenilo aj publikum. Ukázali, že náuka o ľudových zvykoch a piesňach z minulosti je učiteľkou ich života do budúcnosti.

Zdroj: Tereza Nemcová, foto: vobraze.sk