Dušan účinkoval v rôznych seriáloch. Zaregistrovať ste ho mohli aj ako moderátora

Foto: Stana Topolska , v seriáli Sestričky si zahral zdravotníka Adama.

Divákom sa dostal do povedomia najmä vďaka súťažnej relácii Riskuj! Registrovať ho však mohli už predtým v televíznych seriáloch Pán profesor, Sestričky, Výnimočná Nikol a najnovšie aj v Nemocnici. Málokto ale vie, že Dušan Ambróš je rodákom z Tomášoviec pri Lučenci.

Dvadsaťdeväťročný Tomášovčan by však nikdy predtým nepovedal, že sa stane hercom. „Je to dlhý príbeh, ale po Strednej odbornej škole pedagogickej viedli moje kroky na Univerzitu Mateja Bela v Banskej Bystrici. Tam som už počas štúdia založil so spolužiakmi divadelný súbor UNIS, s ktorým sme vystupovali v rámci školy a rôznych súťaží,“ uviedol pre vobraze.sk Dušan Ambróš. Predtým bol členom ochotníckych divadiel.

Najprv účinkoval v divadelnom súbore Havkáči a potom pôsobil dlhšie v súbore Strašidlá. Už vtedy si divadlo veľmi obľúbil a asi vo štvrtom ročníku na univerzite začal pri písaní diplomovky uvažovať nad tým, že sa prihlási na Vysokú školu múzických umení v Bratislave. „Urobil som to, vzali ma na prvýkrát a bolo to jedno z najlepších rozhodnutí v mojom živote,“ prezrádza mladý herec. Svoju prvú hereckú príležitosť získal už v prvom ročníku na VŠMÚ, keď ho pedagóg a režisér Marián Amsler so spolužiakmi obsadil do pripravovanej inscenácie Slovenského národného divadla – Vojna a mier. Ambróš stále hrá v tejto inscenácii vojaka/Napoleonovho pobočníka a je to pre neho úžasný zážitok.

Verejnosť ho však začala viac vnímať počas účinkovania v seriáloch ako Pán profesor, kde si zahral zbohatlíckeho synáčika a neskôr dostal veľkú príležitosť v seriáli Sestričky, kde hral zdravotníka Adama. Následne mal možnosť vycestovať do Prahy a zahral si epizódnu postavu v seriáli První mise. „Potom to bolo v seriáli Výnimočná Nikol, kde som stvárnil súdneho lekára a aktuálne pôsobím najviac v seriáli Nemocnica, kde hrám lekára so záhadnou a zaujímavou minulosťou. Dostal som veľký priestor a som za to tvorcom mimoriadne vďačný,“ dopĺňa Dušan, ktorý síce nie je kamenným členom v divadle, ale najčerstvejšie pôsobí ako hosť v Divadle Andreja Bagara v Nitre v inscenácii skvelého režiséra Matúša Bachynca na motíve piatich poviedok Boženy Slančíkovej Timravy Rozsobáše.

Dušan je aj športovec, hráva futbal a zúčastnil sa aj na Vianočnom behu v Lučenci.

Aktuálne si ho diváci mohli všimnúť ako moderátora súťažnej relácie Riskuj! na TV JOJ. K moderovaniu sa pritom dostal klasicky cez konkurz, v ktorom postúpil do druhého kola. Následne mu po kamerových skúškach telefonovali, že ho vybrali, tak sa rozhodol to vyskúšať a neľutuje. „Mám možnosť pracovať v skvelom kolektíve ľudí, je to naozaj úžasné a som za to mimoriadne vďačný. Moderuje sa mi tiež veľmi dobre a touto cestou vyjadrujem obdiv najmä súťažiacim, pretože sú skvelí a vytvárajú krásny i náučný obsah. Pozývam každého, kto má chuť, nech si príde zasúťažiť. Radi uvidíme kohokoľvek,“ hovorí s úsmevom sympatický moderátor.

Svoju rodnú dedinu navštevuje momentálne len zriedka, ale vždy sa na to veľmi teší. „Je to kvôli rodine a na druhej strane aj kvôli priateľom a prostrediu, ktoré u nás milujem. Dokonca máme chalupu na neďalekej Ábelovej, kde sú teraz najčastejšie moji rodičia a tiež tam chodievam veľmi rád,“ uviedol herec. Ten je zároveň aj futbalistom. Stále je totiž registrovaný v FK Slovan Tomášovce, čo je pre neho česť, avšak darí sa mu stihnúť len pár tréningov za sezónu a niekedy, keď má šťastie, tak aj nejaký zápas. „Ďakujem chalanom, že ma stále berú medzi seba a aj keď už nie som najplatnejším hráčom, som určite najväčší fanúšik. Vždy sa na to veľmi teším,“ poznamenal Dušan Ambróš. Je tiež vášnivým záhradkárom a na chalupe v spomínanej Ábelovej rád sadí stromčeky i kosí trávnik. Je to pre neho obrovská psychohygiena. Nad budúcnosťou sa Dušan veľmi nezamýšľa. Ako hovorí, uvidí, čo príde. Už sa však teší na blížiace sa vianočné sviatky, ktoré plánuje stráviť v pokoji s rodinou a ak sa mu podarí stretnúť sa s priateľmi, bude to skvelé.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album D. Ambróša