Dokument o pandémii prináša výpovede asi dvadsiatich ľudí z regiónu

Výpovede viac ako dvadsiatich ľudí zachytáva najnovší projekt dokumentárneho filmu „7829 km od Wu-chanu“. Všetci sú spojení s Rimavskou Sobotou. Vo svojich príbehoch sa podelili o skúsenosti, názory, dopady či postoje na aktuálnu pandémiu koronavírusu. Viac ako hodinový dokument z dielne autorov Petra Pavlíka a Kataríny Smacznej zachytáva prvý rok tejto celosvetovej pandémie.

Premiéra dokumentu je naplánovaná na 16. júna v Kine Orbis a po zotmení aj na Hlavnom námestí. Ako uvádzajú jeho tvorcovia, vstup je zdarma.

„Hlavnou myšlienkou dokumentu bolo poukázať, ako to fungovalo počas prvého roka pandémie v malých regiónoch. Chceli sme zachovať odkaz pre ďalšie generácie. Dá sa preniesť na celé Slovensko, ale gro tvorí Rimavská Sobota,“ povedal pre vobraze.sk rodák z Rimavskej Soboty, 39-ročný Peter Pavlík. Jeho práca je jeho záľubou. V minulosti strihal trailery pre Kino Orbis, v súčasnosti pracuje pre TV Markíza, píše pre najväčší slovenský filmový portál Kinema.

Ako podotkol, dokumentom chceli aj tak trochu ukázať varovný prst. „Pretože, ako to v lete bolo v pohode, tak to vybuchlo na jeseň a dosť s tým aj pracujeme vo filme,“ priblížil minuloročný scenár Pavlík, podľa ktorého majú v dokumente pokrytú širokú demografickú krivku respondentov, od základných škôl až po dôchodcov. „Máme vo filme ľudí, ktorí koronavírus priamo prekonali a boli vtedy chorí, ale aj ľudí, ktorí to ešte neprekonali. Mali sme aj ľudí, ktorým zomrel niekto blízky,“ podotkol. Vo výpovediach sú aj ľudia z Ameriky či Bratislavy, ktorí pochádzajú z R. Soboty, pracujúci, nezamestnaní, Rómovia, novinári, farár či podnikatelia.

Pavlík uviedol, že koronavírus ešte neprekonal, pri práci dodržiavali hygienické nariadenia. „Niektoré rozhovory nám ľudia nahrávali a na spracovanie sme potrebovali minimum nových záberov,“ povedal a dodal, že väčšina materiálu bola použitá z kamier TV Rimava. Ako nám priblížila redaktorka televízie Katarína Smaczna chceli, aby dokument videlo čo najviac ľudí. „Bez ohľadu na to, či na Covid-19 veria, alebo si myslia, že je to „chrípočka,“ uzavrela spoluautorka dokumentárneho filmu 7829 km od Wu-chanu. Letecké zábery im poskytol Robert Piatrik.

Zdroj: vobraze.sk