Lučenčan si zaspomínal na pôsobenie v Lynx Commande. Vyzdvihol streleckú legendu Štefana Ácsa

Patrí do profesionálnej streleckej rodiny na Slovensku, majster sveta v kategórii puška z prestížnej súťaže spred dvoch rokov. Ernest Nagy z Lučenca dlhé roky pôsobil v Útvare osobitného určenia Prezídia PZ (Lynx Commando), ktoré si tento rok pripomína 30. výročie od založenia. Pri tejto príležitosti si zaspomínal na svoje vtedajšie pôsobenie, hlavne na to súťažné. „Môžem s hrdosťou povedať, že v tej dobe sme boli na tom, ako útvar, čo sa týka streleckej prípravy naozaj veľmi dobre a patrili sme k svetovej špičke, aj keď naša výzbroj a výstroj zaostávala za svetom,“ uviedol Ernest Nagy o práci, ktorej zasvätil svoj život. Zbrane a práca s nimi vzbudzuje rešpekt, a tak ostáva vždy trochu zakrytá rúškom tajomnosti.

Ernest Nagy bol zakladateľom medzinárodných streleckých pretekov protiteroristických jednotiek. Čím to bolo, že vedeli tak strieľať? „Myslím si, že to malo dva dôvody,“ uviedol pre vobraze.sk Nagy. Ako inštruktori na útvare boli podľa jeho slov výborná partia. „Rozumeli sme svojej práci a boli sme totálne zanietení pre všetko nové, čo sme vedeli aplikovať do výcviku, či už z odborných stáži, alebo aj z vlastných skúseností, nakoľko veľa z nás pracovalo na sebe aj mimo pracoviska,“ zaspomínal na obdobie, kedy Slovensko reprezentovali na súťaži až štyri tímy. Ako tvrdí, druhým dôležitým momentom bolo to, že vedenie útvaru si uvedomovalo, že strelecká príprava je priorita číslo jedna a poskytovala im ako inštruktorom náležitú podporu pre strelecký výcvik. „A za to im aj takto po rokoch ďakujem!“ poznamenal Nagy, ktorý v roku 1999 odišiel z útvaru a ukončil aj svoj služobný pomer v Policajnom zbore. „Žiaľ, po mojom odchode sa už podobné preteky na Slovensku neuskutočnil,“ poznamenal.

Na pretekoch

Spomínaných pretekov sa zúčastnili aj strelecké legendy. Medzi pozvanými hosťami bol aj Štefan „Piťo“ Ács, ktorý zomrel pred piatimi rokmi v júni, výročie mal minulý týždeň. Bol chatárom na Zbojskej a cvičenia pohotovostného policajného útvaru (PPU) veľakrát prebiehali práve v strelnici v okolí. „Štefan sa s obľubou zapájal do týchto cvičení, kde robieval väčšinou figuranta, prevažne páchateľa,“ spomína s úsmevom Nagy, ktorý poznal aj jeho manželku Ági a aj jeho syna Tomiho, keď ešte bol dieťa.

Štefan „Piťo“ Ács (vľavo) a Ernest Nagy čistia zbrane pred pretekom na chate Zbojská

„Štefan bol môj dlhoročný a neskutočne dobrý kamarát a priateľ. Dá sa povedať že jeden z najlepších. Bol staršia generácia, ako som ja. Ale keď sa on už dostal do kategórie veteránov, tak som na neho pozeral, ako na zjavenie. A ani som sa nenazdal a už som tým veteránom tiež,“ povedal Nagy.

Štefan Ács okrem toho, že bol vynikajúci strelec dynamickej streľby podľa pravidiel IPSC a dlhoročný reprezentant Slovenska v tomto odvetví, tak sa aktívne podieľal aj na výcvikoch. „A to nielen pre súkromný sektor, ale aj pre štátne zložky. Veľmi úzko spolupracoval aj s PPU Banská Bystrica, kde mal s chlapmi nadštandardné vzťahy, a to aj vďaka nášmu ďalšiemu spoločnému priateľovi Norbertovi Michalákovi, ktorý v tej dobe bol veliteľom zásahov na PPU,“ povedal.

Ácsových športových výsledkov a úspechov je veľmi veľa. „Ale jeden by som rád vypichol. Štefan ako prvý Slovák doniesol individuálnu medailu z majstrovstiev sveta. Bolo to v roku 2005 v Ekvádore, kde v divízii production v kategórii senior získal bronzovú medailu,“ uzavrel Ernest Nagy.

Zdroj: vobraze.sk, FOTO: archív Ernesta Nagya