Divadelná a literárna verejnosť bude krstiť knihu. Akciu odložili na neurčito

Pôvodná správa z 20. novembra

O pár dní sa v Rimavskej Sobote uskutoční krst novej knihy. Mala to byť obsiahlejšia brožúrka o histórii slovenského ochotníckeho divadla v R. Sobote. Ale sto rokov je veľa a tak nakoniec vznikla vďaka Marianovi Lackovi krásna kniha Denník storočnej dámy. Ako pre vobraze.sk uviedol riaditeľ Základnej umeleckej školy Marian Lacko, spolu s Občianskym združením pri ZUŠ pozývajú divadelnú a literárnu verejnosť na krst knihy o histórii divadelných udalostí v meste.

Autor knihy však na túto prvýkrát komplexne spracovanú tému nebol úplne sám. Jej spoluautormi sú: Nikoleta Molnárová, Igor Lacko, Dana Turanská, Viera Slatinská, Ondrej Laciak, Alžbeta Tomkuljaková, Silvia Pavlíková. Odborným konzultantom je Ľubomír Šárik, ktorý nedávno oslávil svoje životné jubileum.

Marian Lacko (vľavo) a Ľubomír Šárik

„Kniha vychádza v období, keď si rimavskosobotskí ochotníci pripomenuli 101. výročie od uvedenia prvej po slovensky hranej hry v meste (14.2.1920) vo Veľkej dvorane Župného domu,“ pripomenul Lacko. Bola to hra nemeckého autora Rodericha Benedixa „Nežné príbuzenstvo“, ktorú súčasní divadelníci po vyše sto rokoch oprášili a zahrali ju už trikrát.

O tejto hre spred vyše sto rokov, ale aj o mnohých iných detailoch divadelnej histórie sa dozvie verejnosť v sobotu, 27.11. o 17.00 hod. v Divadle Havran (ZUŠ, Svätoplukova 20, Rimavská Sobota) počas uvedenia knihy do života.

Vstup je ale kvôli pandemickej situácií len pre OP (očkovaní, alebo čo prekonali COVID-19)

Zdroj: vobraze.sk, foto: Attila Gecse