Hnúšťan Szőke získal druhý titul v Bielorusku. Avizuje zmenu klubu

Futbalista Július Szőke prispel k tomu, že Šachťor Soligorsk získal titul majstra Bieloruska. Dvadsaťšesťročný stredopoliar z Hnúšte obhájil so svojimi spoluhráčmi vlaňajšie prvenstvo. Kým vlani si zabezpečil Šachťor Soligorsk ligový primát v dramatickom zápase posledného kola, tentokrát sa mu to podarilo v predstihu. „Bola to určite úspešná sezóna. Viaceré veci boli super. Získali sme dve trofeje, okrem ligového titulu to bol aj bieloruský superpohár. V druhej polovici sezóny som sa stal kapitánom mužstva, čo je pre mňa najväčšie ocenenie. Malé mínus predstavuje to, že sa nám nepodarilo dostať do skupinovej fázy, či už Ligy majstrov, alebo Európskej konferenčnej ligy,“ povedal pre vobraze.sk Szőke. Ako dodal, nevýhodou pre nich bolo, že pohárové domáce zápasy nemohli hrať v Bielorusku.

V bieloruskej súťaži sa hrá systémom jar – jeseň. „Na jej začiatku sme ťahali sériu štrnástich víťazstiev, vytvorili sme nový rekord v lige. Hrali sme veľmi dobre, vytvorili sme si bodový náskok v tabuľke. V závere súťaže sme tak už nehrali pod takým veľkým tlakom ako v predchádzajúcich rokoch. Pred poslednými štyrmi zápasmi sme už boli národnými šampiónmi,“ priblížil Július Szőke. Dal jeden gól a mal tri asistencie.

Patril k lídrom tímu
V priebehu sezóny viedli Soligorsk postupne až traja tréneri. „Bolo to aj o iných ako futbalových problémoch,“ podotkol defenzívny záložník. Podľa jeho slov majstrovské oslavy neboli bujaré. „Vždy je krásne, keď vám odovzdajú víťazný pohár,“ zdôraznil.


Bývalý mládežnícky reprezentant bol jedným z ťahúňov Šachťoru Soligorsk. V klube si odkrútil štvrtú sezónu. Na bieloruských trávnikoch si urobil výborné meno. Patril medzi najdrahších hráčov v lige. „Je to pekné ohodnotenie, keď vám povedia, že ste tretí najdrahší hráč v lige. Neviem, aké všetky kritériá špecializovaný portál Transfermarkt zohľadňuje. Ohodnocuje však hráčov aj v najlepších súťažiach, takže asi to nebude nejaká hlúposť.“

Čas na zmenu
Avizuje zmenu dresu i krajiny. V Šachťore Soligorsk mu končí zmluva. Mal tam vytvorené veľmi dobré podmienky. „Ponúkli mi novú zmluvu, ale už predtým som hovoril predstaviteľom klubu, že prišiel čas na zmenu. V Šachťore som pôsobil štyri roky. Podarilo sa mi vyhrať dvakrát titul, ale aj pohár i superpohár. Predtým sme skončili v lige na druhom a treťom mieste. Škoda, že sa nám nepodarilo dostať do skupinovej fázy na európskej scéne. Nemôžem povedať, že mi tam bolo zle. Cítil som však, že je čas vyskúšať niečo nové, čas na novú motiváciu. Rozlúčka bola krásna, budem mať len dobré spomienky na Soligorsk,“ uviedol. Ako doplnil, ponuky na prestup mal aj v lete. „Prakticky už bolo všetko dohodnuté, ale Šachťoru sa vtedy zranil stredný záložník, a tak ma do iného klubu nepustil,“ poznamenal.


Pred podpisom zmluvy
Zatiaľ nechcel konkretizovať, kde bude jeho kariéra pokračovať. Každopádne zostáva v zahraničí. „Kým nebudem mať podpísanú zmluvu, nerád by som to zariekol. Na 95 percent sú veci pripravené, mám sa ešte osobne stretnúť s predstaviteľmi klubu a čaká ma tiež zdravotná prehliadka. S tou by ale nemal byť problém. Soligorsk ma uvoľnil dve kolá pred koncom ročníka, aby som si mohol riešiť tieto záležitosti,“ vyjadril sa Szőke. Prvou krajinou, kde legionárčil, bol Kazachstan. Tamojšiu najvyššiu súťaž hral dve sezóny vo farbách Šachteru Karaganda. Dlhší čas sa netajil tým, že ho to láka do Ruska. Prezradil aspoň to, že tam jeho kroky teraz nepovedú.

Prerástol kvalitatívne úroveň bieloruskej ligy? „Neberiem to tak. Nikde nie je ľahké hrať. Nie je to o tom, že by som niečo prerástol. Nemá to nič s tým, že by som podceňoval ligu v Bielorusku,“ odpovedal bývalý hráč troch prvoligových klubov na Slovensku – Ružomberka, Zlatých Moraviec i Podbrezovej. S futbalom začínal Július Szőke v Hnúšti a v žiackom veku pôsobil aj v Rimavskej Sobote.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album Júliusa Szőkeho