Bažant Kinematograf vyvrcholí dokumentom Meky. Účinkovať bude aj Marika Gombitová

Nemoderný chalan z Abbey Road, ktorého piesne si spievajú všetci, ale jeho skutočný príbeh pozná málokto. To je Meky Žbirka. Unikátny dokumentárny portrét ho predstavuje ako večného gentlemana a skvelého spoločníka, ktorý miluje Beatles, a z ktorého sála dobrá nálada. Vyše hodinový dokumentárny portrét si budeme môcť pozrieť v Rimavskej Sobote 24. júla večer na Hlavnom námestí v rámci Bažant Kinematografu. Energický filmový portrét predstavuje populárneho speváka otvorene, úprimne, z tesnej blízkosti, v nečakaných súvislostiach a s humorom.

Ešte pred ním sa na plátne objavia štyri ďalšie celovečerné filmy a niekoľko kratších animovaných filmov. Bažanti kinematograf začína za pár dní už svoju devätnástu sezónu. „Máme veľkú radosť, že opäť zavíta aj do Rimavskej Soboty,“ skonštatovalo Mestské kultúrne stredisko. Premietať sa bude 20. až 25. júla, vždy o 21.30 hod.. Postupne uvidíme skvelé filmy československej kinematografie: Cesta do nemožna, Šarlatán, Bourák, 3Bobule. Premietanie je prístupné verejnosti zdarma. „Príďte si vychutnať hviezdny zážitok na plátne aj na oblohe. Partnerom projektu je Zlatý Bažant,“ uviedlo MsKS.

PROGRAM

utorok, 20.7. o 21.30 hod.
CESTA DO NEMOŽNA
CZ-SK, 2020, Animovaná historická dráma
Réžia: Noro Držiak / Scenár: Michal Baláž, Michael Kaboš, Noro Držiak / Kamera: Michael Kaboš / Hudba: Vladimír Martinka / Strih: Michal Kondrla
Hrajú: Tomáš Mischura, Petr Vaněk, Jana Stryková, Kristína Svarinská, Jana Oľhová, Judit Bárdos, Marek Ťapák, Ján Greššo a ďalší.

  • ZEM, r. Viktor Kubal, Československo, 1966, 7 min.
    Animovaný film o tom, ako úrodná pôda ustupuje priemyselným stavbám a dokáže pohltiť všetko živé naokolo. Dnes toto memento spred päťdesiatich rokov vyznieva čoraz aktuálnejšie.


streda, 21.7. o 21.30 hod.
ŠARLATÁN
CZ-SK, Írsko, Poľsko 2020, životopisná dráma
Réžia: Agnieszka Holland / Scenár: Marek Epstein / Kamera: Martin Štrba / Hudba: Antoni Komasa-Łazarkiewicz / Strih: Pavel Hrdlička ml.
Hrajú: Ivan Trojan, Josef Trojan, Juraj Loj, Jaroslava Pokorná, Martin Myšička, Miroslav Hanuš, Jiří Černý, Tomáš Jeřábek, JanBudař, Martin Sitta, Jan Vlasák, Daniela Voráčková, František Trojan, Jana Oľhová, Kamil Švejda, Václav Kopta a ďalší.

  • ŠACH, r. Viktor Kubal, Československo, 1974, 5 min.
    Animovaná groteska odohrávajúca sa na šachovnici je alegóriou na neslobodnú spoločnosť. Zároveň je nadčasovou kritikou tých, čo sú pri moci a uveria vlastnej dôležitosti rozhodovať.

štvrtok, 22.7. o 21.30 hod.
BOURÁK
CZ-SK, 2020, komédia
Réžia: Ondřej Trojan / Scenár: Petr Jarchovský, Evita Naušová / Kamera: Tomáš Sysel / Hudba: Roman Holý / Strih: Vladimír Barák
Hrajú: Ivan Trojan, Veronika Marková, Kristýna Boková, Jiří Macháček, Petra Nesvačilová, Alena Pajtinková, Kateřina Winterová, Ady Hajdu, Jaromír Dulava, Kryštof Hádek, Petra Polnišová, Milan Ondrík a ďalší.

  • POSLEDNÝ KAMEŇ, r. Jaroslava Havettová, Július Hučko, Československo, 1982, 5 min.
    Satirický kreslený príbeh o úradníkovi, ktorý si objednal sochu. Film je výsmechom byrokracie a kritiku smeruje aj na pseudoodborníkov, čo určujú, ako má vyzerať umenie.

piatok, 23.7. o 21.30 hod.
3BOBULE
CZ, 2020, komédia
Réžia: Martin Kopp / Scenár: Matěj Podzimek, Tomáš Vávra / Kamera: Jan Filip / Hudba: Jan P. Muchov / Strih: Libor Merta
Hrajú: Tereza Ramba, Kryštof Hádek, Lukáš Langmajer, Marian Roden, Miroslav Táborský, Branislav Deák, Michal Isteník, Radim Novák a ďalší.

  • POSTUP, r. Viktor Kubal, Československo, 1968, 6 min.
    Animovaný film o kariére vrany na križovatke odkazuje na spoločenský nešvár obľúbený v každej dobe. Bezohľadný karierizmus ale nemusí vždy znamenať postup o stupienok vyššie.

sobota, 24.7. o 21.30 hod.
MEKY
CZ-SK, 2020, dokumentárny portrét
Réžia: Šimon Šafránek / Scenár: Jan Vedral, Šimon Šafránek / Kamera: Martin Žiaran / Strih: Šimon Hájek
Účinkujú: Miro Žbirka, Ján Lehotský, Kamil Peteraj, Laco Lučenič, Kateřina Žbirková, Petr Horák, Marika Gombitová (a.z.) a ďalší.

  • SOCHA, r. Jaroslava Havettová, Československo, 1969, 7 min.
    Klasický kreslený film o Michelangelovom odkaze, že v každej skale sa ukrýva socha. Trefne kritizuje dogmatizmus a ideológiu, ktorá si za každú cenu presadzuje svoje bez ohľadu na realitu.

Zdroj: vobraze.sk, MsKS R. Sobota