Anikó Vargová upútala v seriáli Sestričky. Pochádza z okresu R. Sobota

Aniko Vargová

Rodáčka z Vyšnej Kaloše naposledy hviezdila v seriáli Sestričky. Štyridsaťosemročná herečka Anikó Vargová však má za sebou toho oveľa viac. Zahrala si aj v množstve divadelných hier a seriáloch Tajné životy, či 1890 a navyše je ambasádorkou rómskej misie.

Sympatická herečka na svoju rodnú dedinku nezanevrela, práve naopak. Do Vyšnej Kaloše chodieva každé dva týždne. „Detstvo som prežila v prírode, mali sme veľké hospodárstvo, zvieratá, kravy, zajace, prasiatká, kačky, husi, holuby, mačky a psy. Mnohé mestské deti by mi teraz závideli. Sadili sme pre ne aj krmivo, a o to sa tiež bolo potrebné starať,“ hovorí Anikó, ktorú rodičia viedli k láske k pôde, vážiť si ju a pracovať manuálne. „Jediné, čo mi chýbalo, že v tom období nikde naokolo nebol žiadny dramatický krúžok. To by sa mi páčilo, keďže túžbu po herectve, po divadle som mala už ako dieťa,“ vysvetľuje umelkyňa.

Tá sa rada vo svojom rodisku spolu s manželom Jozefom stará o záhradu, pretože teraz ako mestskí ľudia si vážia vlastnú vypestovanú zeleninu. „Je to bio a naše. Navyše, Jožko je tiež dedinský typ, rád relaxuje rúbaním dreva, alebo strihaním stromčekov. Pravdupovediac nás práce okolo domu tak zamestnajú, že pre nás je výletom aj prechádzka so psom, či na neďaleký posed,“ doplnila Vargová, ktorá plánuje v lete ísť na bicykloch popozerať okolie Kaloše.

Anikó snívala o herectve odjakživa. Začínala v Divadle Thália v Košiciach, kde ju prijali. No keď sa hlásila na VŠMU, tam ju zobrali až na štvrtýkrát. „Z času na čas sa mi otvorili možnosti a to mi pomáhalo ísť ďalej. Po škole som chvíľu zostala v Bratislave v Radošinskom divadle. Potom prišla ponuka z Budapešti, kde som strávila 15 rokov, veľa som sa naučila a získala sebadôveru vo svojej práci,“ prezrádza seriálová sestrička Táňa, ktorá aktuálne pracuje najviac v Košiciach a Bratislave. Tam sa točil aj seriál Sestričky, s ktorým nateraz skončili. Podľa Anikó to bolo náročné, hlavne kvôli natáčaniu scén so zdravotnými úkonmi a používaniu latinských výrazov. Momentálne pôsobí hnedovlasá herečka hlavne v divadlách a je opäť členkou Divadla Thália v Košiciach, kde hrá po maďarsky.

Hosťuje aj v bratislavských divadlách Gunagu, Dpoh, Štúdio L&S a je vďačná, že má možnosť hrať v oboch jazykoch. Navyše, Vargová pracuje aj s deťmi, stále vymýšľa kreatívne dielne a predstavenia. Chce totiž, aby deti mali možnosť spoznať svet zákulisia divadla. „Rada by som robila projekty, ktoré potešia mňa aj divákov, aby sme s nimi boli čo najviac a najbližšie. Myslím si, že v týchto ťažkých časoch, to budeme všetci potrebovať,“ zakončila nadaná umelkyňa, ktorá strávi Veľkú noc pri rodine a chce si ich užiť aj duchovne. „Tieto sviatky majú veľké duchovné posolstvo, želám preto každému hlavne pokoj v duši,“ odkazuje čitateľom vobraze.sk.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album A. Vargovej