Roľnícka spoločnosť Bottovo oslávila tridsiate výročie založenia + foto a video

Roľnícka spoločnosť Bottovo, a.s.

Podnikanie v oblasti poľnohospodárstva na Slovensku patrí medzi najťažšie odvetia. Roľnícka spoločnosť Bottovo je príkladom, že sa to dá robiť efektívne a každý rok napredovať. Koncom minulého roka oslávila 30. výročie svojho založenia.

Jej história sa začala písať po revolúcii v roku 1990, kedy sa oddelila časť Bottovo zo Semenárskeho štátneho majetku. Na začiatku pracovalo na družstve 50 zamestnancov, ktorí obhospodarovali 730 hektárov. O dva roky neskôr založili akciovú spoločnosť Roľnícka spoločnosť Bottovo, so zameraním na výrobu osív, poľnohospodársku výrobu a chov dojníc. Ako prezradil predseda predstavenstva Miroslav Juríček,  aj keď začiatky neboli ľahké, a to hlavne v živočíšnej výrobe, ich práca prináša svoje ovocie.

V roku 2000 sa pustili do budovania nových objektov, konkrétne išlo o vybudovanie maštale s kapacitou až pre 600 dojníc. Počas tohto roku prešli aj na modernú technológiu obrábania pôdy, ktorá umožnila efektívnejšiu prácu v rámci rastlinnej výroby. Rokmi práce sa dopracovali až k pôde vo výmere 2 600 hektárov, z ktorej v rámci celého Slovenska predávajú široký sortiment osiva v množstve okolo 3 500 ton za jeden kalendárny rok. Ide o hustosiate, drobné semená, semená trávy, ďateliny, lucerny, strukovín, hrachu či sóje. Tej dokážu vyprodukovať ročne 700 až 800 ton, ktorú predávajú priamo svojim odberateľom.

Pozrite sa na zaujímavú videoreportáž Roberta Piatrika, ktorý mapoval činnosť Roľníckej spoločnosti Bottovo. Vidieť môžete ich prácu z vtáčej perspektívy.

Dnes v spoločnosti pracuje 65 zamestnancov, ktorí sa starajú o činnosť v rastlinnej a živočíšnej výrobe. Podľa Miroslava Juríčeka sa pre zamestnancov snažia vytvoriť čo najlepšie podmienky, vďaka čomu majú dostatok pracovníkov a množstvo ďalších záujemcov o prácu v ich spoločnosti.

Pôsobenie v poľnohospodárstve ovplyvňuje veľa faktorov, ktoré nezávisia len od samotnej činnosti spoločnosti, ale hlavne aj od počasia. Vlani výrazné suchá počas letných mesiacov zapríčinili značný pokles pri produkcii kukurice „Dávali sme aj kukuricu, čo sme mali na zrno, do silážnej kukurice, aby sme jej mali dostatok pre dojnice a hovädzí dobytok“, priblížil predseda predstavenstva Roľníckej spoločnosti Bottovo. Ako dodal, na družstve aktuálne chovajú približne 420 kusov dojníc a jalovíc, pre ktoré v roku 2022 vybudovali novú ventilačnú technológiu, nové ležoviská a pre 130 kusov z nich vodné matrace. Do budúcna majú v pláne rozšíriť ich chov a vybudovať nové objekty. Neustále sa snažia zlepšovať ich podmienky, a samozrejme, sa budú uchádzať aj o rôzne fondy a príležitosti, ktoré dopomôžu ešte k lepším životným podmienkam chovaného dobytka.

Roľnícka spoločnosť Bottovo bola zároveň aj dlhoročným sponzorom ženského volejbalu v Rimavskej Sobote.

Zdroj: PR-Článok