Pomáhajú podnikateľom vyrásť. Ekonomickú gramotnosť potrebujú všetci

Ekonomická gramotnosť pre širokú verejnosť, hľadanie správnej výšky odvedených daní či výučba do života patria k časti služieb, ktorým sa venuje Andrea Iždinská v Rimavskej Sobote. Ekonomickú a účtovnícku prax vykonáva už takmer tridsať rokov a pomáha podnikateľom vyrásť. Je majiteľkou firmy RODOF a zamestnáva účtovníkov a daňových poradcov. Pre záujemcov rada organizuje aj bezplatné kurzy rôzneho ekonomického zamerania. Sú určené zamestnaným, ale aj ľuďom, ktorí si hľadajú prácu. Dlhoročné pôsobenie zanietených účtovníkov a daňových poradcov z firmy RODOF je odrazom ich svedomitej práce. Aj vďaka tomu si našli a vychovali medzi absolventmi kurzu aj svojich vlastných zamestnancov.

Majiteľka firmy začínala s účtovníctvom spolu so svojou mamou ešte v roku 1995. Ako Iždinská hovorí, k účtovníctvu ju pritiahli samotné čísla, vzťah k logike, a tak sa pustili do vtedy ešte neprebádaných vôd. Účtovníctvu a daniam ako podnikateľskej činnosti sa v tých časoch nik poriadne nevenoval. ,,V tomto období nikto nevedel, akoby bolo možné viesť účtovníctvo a dane externým – dodávateľským spôsobom. Hlavne moja mama bola na to ako stvorená,“ prezradila. Podľa nej dôvodom bolo to, že ľudia nemali dostatok znalostí z legislatívnej oblasti. Ďalším dôvodom bol aj rešpekt a strach, ktorý ľudia z danej problematiky mali. Iždinská spolu so svojou mamou využili naplno svoj potenciál a začali robiť to, čo vedel v tej dobe málokto a okrem vedenia účtovníctva ho začali aj vyučovať. Popri výučbe s kopou čísel, ktoré logicky spájajú do uceleného systému účtovníctva sa na hodinách aj veľa rozprávajú s účastníkmi kurzu, čo napomáha lepšiemu pochopeniu pointy.

,,Účtovníctvo je o tom, že prenesiete právnu vetu z paragrafu do čísla, čiže schopnosť vedieť sedliackym rozumom čítať právne vety číslami s logickým významom pre podnikateľa,“ priblížila fungovanie účtovníctva Iždinská, ktorá v rámci kurzov učí ľudí lepšej orientácii v účtovníctve. ,,Našich klientov vzdelávame aj na základe praktických príkladov zo života a vedieme s nimi diskusie, v ktorých rozoberáme aj ich konkrétne prípady a spoločne hľadáme riešenia,“ popísala priebeh kurzu, ktorý už mnohým podnikateľom pomohol vyrásť.

Zakladajú si hlavne na kvalite ponúkaných služieb a pomáhajú svojim klientom nájsť usporiadanosť v chaose. Kurzy sú vhodné pre začiatočníkov, mierne pokročilých podnikateľov, ktorí si potrebujú osvojiť základy účtovníctva. Vďaka kurzu sa takisto dokáže zlepšiť a zefektívniť komunikácia medzi účtovníkom/ekonómom a vedením firmy.

Jeden z takých bezplatných kurzov účtovníctva sa najbližšie začne už v máji. Má rozsah 240 vyučovacích hodín a v rámci nich sa môžete zdokonaliť a rekvalifikovať v oblasti účtovníctva, daní, miezd či personalistiky. „Naučíme ľudí od začiatkov logicky čítať čísla a pomáhame aj manažérom či vedeniu firiem aby sa v problematike lepšie vyznali,“ avizuje. V porovnaní s inými kurzami dbajú na praktickú stránku kurzu s využitím do bežného života a snažia sa hľadať riešenia možných problémov v rámci účtovníctva. „Podnikatelia veľakrát berú účtovníctvo ako nutné zlo a nečerpajú z informácií a dát, ktoré im ponúka práve účtovníctvo. Aj keď majú možnosť rásť, ale základný pilier podnikania, ktorým je účtovníctvo im pokrivkáva, nezvládnu svoj rast. Aj keď svoju prácu robíme dlhé roky, robíme ju srdcom a máme radi to, čo robíme,“ zdôrazňuje.

Nezáleží na tom, či ste nezamestnaný, ste na rodičovskej dovolenke alebo ste majiteľom spoločnosti. Ekonomickú gramotnosť potrebujeme jednoducho všetci. Kurz je akreditovaný Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu s celoslovenskou platnosťou.

Do roka organizujú približne 2-3 kurzy. Tie v súčasnosti prebiehajú hlavne v Rimavskej Sobote.“

Pre viacej informácií navštívte stránku http://www.nezamestnanost.sk alebo kontaktuje Akadémiu verejnej správy o.z. na 0940 520 222; prípadne mailom na info@nezamestnanost.sk.

Rodof plus s r.o.
Svätoplukova 423/32
979 01, Rimavská Sobota


Mobil: 0940520222, Email: info@rodof.sk

Zdroj, PR-článok, Rodof plus s.r.o.