Odchovankyne rimavskosobotského džuda Útisová a Škorňová už majú čierny opasok

Veronika Útisová (vľavo) a Bronislava Škorňová

Odchovankyňa oddielu džuda TJ Mladosť Relax Rimavská Sobota Veronika Útisová zložila skúšky technickej vyspelosti a zabezpečila si čierny opasok. Získala prvý dan. Ako trénerka pôsobí v banskobystrickom klube UMB. „Som rada, že sme aj s Broňou Škorňovou, ktorá je rovnako odchovankyňou rimavskosobotskej Mladosti, tie skúšky urobili a už máme čierny opasok. Pre mňa je to veľká vec a super pocit. Je to predsa len niečo iné v porovnaní s ďalšími farbami opaskov, odzrkadľujúcimi stupne technickej vyspelosti. Aj deti na tréningoch ihneď zaregistrovali, keď som medzi ne prišla s čiernym opaskom,“ povedala pre vobraze.sk dvadsaťdvaročná Veronika Útisová z Lukovíšť.

Bola úspešnou džudistkou, je viacnásobnou majsterkou Slovenska. Tomuto športu sa však už súťažne nevenuje. Zápasový adrenalín jej nechýba. „Skúšky na čierny opasok sa konali v Michalovciach. Bolo to ešte v januári. Nemôžem povedať, že išlo o niečo náročné. Pripravovali sme sa na to páskovanie. Predvádzali sme tam rôzne techniky, ktoré sú na vyššej úrovni. Dalo sa to v pohode zvládnuť. Uvidím, či sa pokúsim v budúcnosti získať aj druhý dan. Ukáže to čas. Spomínaná Broňa Škorňová také ambície má,“ priblížila Útisová.

Veronika Útisová študuje na UMB v Banskej Bystrici trénerstvo so zameraním na džudo. Je študentkou tretieho ročníka, píše bakalársku prácu a čakajú ju štátnice. „Na škole sa cítim dobre, je akurát pre mňa. Bola to z môjho pohľadu výborná voľba. Viem si predstaviť, že by som bola v budúcnosti napríklad učiteľkou telesnej výchovy a popritom sa v niektorom klube venovala trénerskej práci. To by mi celkom vyhovovalo. Príslušníčkou Policajného zboru sa zrejme nestanem,“ uviedla.

V klube sa venuje najmladším deťom v prípravke. „Hlavným trénerom v tejto vekovej kategórii je Branislav Slaný. V skupine máme deti do deviatich rokov, sú medzi nimi aj škôlkári. Ja i Broňa klasicky vedieme tréningy. Deti sú zlaté. Veľmi dobre sa pri nich cítim. Baví ma trénerská práca s nimi. Vo všeobecnosti mám pozitívny vzťah k malým deťom. Chystáme sa s nimi na prvú súťaž,“ vyjadrila sa Veronika. Ako dodala, zápasy banskobystrických džudistov na turnajoch zatiaľ nekoučovala. „Ale láka ma to. Vyskúšala som si to však v Rimavskej Sobote, keďže môj otec Richard je trénerom v oddieli Mladosť Relax.“ Útisová zdôraznila, že by bola nesmierne rada, keby to niekto z jej zverencov neskôr dotiahol minimálne do mládežníckej reprezentácie. Kondíciu si udržiava behaním či posilňovaním. Prezradila, že rada šoféruje.

Bronislava Škorňová študuje na UMB v Banskej Bystrici rovnako trénerstvo so zameraním na džudo.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album V. Útisovej