Deň Palóckych pokrmov. V Petrovciach už varili po tretíkrát

Zemiakové placky, jelení guľáš s haluškami, plnená kapusta, vývar či slivkové gule. To je len časť ponuky z tradičných Palóckych pokrmov blízkych maďarskej kuchyni. Ochutnať sa dali uplynulý víkend v obci Petrovce. Nechýbal kultúrny program, kde sa predstavila Felvidéki Kárpátia, Rovarock s gitaristom Gabrielom Šimonom z Rimavskej Soboty. Súčasťou programu bolo aj vystúpenie Mariky Pákó a mladej speváčky. Išlo už o tretí ročník, a preto sme sa rozhodli podujatie navštíviť. Ako pre vobraze.sk priblížil organizátor Marián Keka, ide o prezentáciu varenia Palóckych pokrmov a na nevyužívanom futbalovom ihrisku sa stretli ľudia, ktorí majú radi dobré jedlo.

Podľa jeho slov tam bolo viac ako desať tímov, no nešlo o súťaženie.

„Nechceli sme to ako súťaž, lebo celý život súťažíme. Na tento deň vypneme, nesúťaží nikto a dobre sa cíti každý. Dosť sa ponáhľame v bežné dni,“ hovorí Keka, ktorý sa pred pár rokmi prisťahoval do kľudnej malej dedinky z Fiľakova. „Nech každý, kto odtiaľto odíde s tým, že sa vráti aj na budúci rok, pretože tu bol šťastný,“ poznamenal 44-ročný Keka.


Program bol pripravený pre rodiny s deťmi, okrem nafukovacích hradov boli aj zvieratká. K odreagovaniu mala prispieť aj živá hudba. Podujatie bolo načasované na august, kedy predpokladali uvoľnenie protipandemických opatrení. Podľa Keku však neprišli družstvá a návštevníci z Maďarska. „Tento rok to boli štyri tímy. Bude nás menej, čo nás mrzí,“ skonštatoval.

Organizátor Marián Keka

Viacero tímov bolo z miestnych Petroviec, prišli však aj z obcí ako Rimavská Seč, Jestice, Gemerské Dechtáre, Zádor, Blhovce. „Ľudia si nosia vlastné suroviny. Pripravujú aj jedlá z diviny,“ vysvetľuje a dodáva, že pripravujú napríklad Palócky guľáš, ktorý je charakteristický pridaním fazule, no nie je to „babguľáš“.

Slivkové guľky prišla pripraviť Jaroslava Bálintová a Katarína Kubíkova s priateľkami z OZ Rimavská Seč. „Na každú jednu kocku dám trošku škoricového cukru, slivku a potom to zabalíme do guliek,“ priblížila prípravu Bálintová. Guľky potom vyvaria a podľa Kubíkovej ich podávajú makové, škoricové či s krupicou.

„Radi chodíme na takéto akcie. Už dlhšie sme neboli a chýba nám to. Využili sme preto výnimku po dlhšej dobe. Chodili sme aj na Orávku,“ dodáva Bálintová.

Držkový perkelt s údeným kolienkom pripravil Attila Koós s priateľmi z obce Zádor, a to plný kotol. „Nezvykne nám ale stačiť, zvykne byť málo, taký je oň záujem,“ povedal pre vobraze.sk Attila Koós.

Na akcii vypomáhali aj domáci poľovníci. „Reprezentujeme obec aj poľovnícke združenie Petrovce,“ hovorí Zoltán Nagy. Podľa Tibora Pelleho ku kotlíku s jelením guľášom pripravujú aj kotlík halušiek. Tie robia tiež priamo na mieste, aby boli čerstvé. V tíme mali aj zahraničného hosťa Františka Pelleho, ktorý sa dávnejšie odsťahoval do Anglicka a na akciu chodí počas svojej dovolenky.

Program na ihrisku trval asi do polnoci.

Zdroj: vobraze.sk, foto: vobraze.sk, Robert Ligart