Zomrela výrazná osobnosť hnúšťanského volejbalu

Štefan Bukviar

Hnúšťanský volejbal smúti. Jedna z jeho najvýraznejších postáv už nie je medzi nami. V sobotu 7. januára zomrel vo veku 77 rokov Štefan Bukviar. Bol dlhoročným trénerom i funkcionárom VK Iskra Hnúšťa. Ako funkcionár však pôsobil aj v Správnej rade Slovenskej volejbalovej federácie a vrcholom na funkcionárskom poli bola pre neho funkcia viceprezidenta Slovenskej volejbalovej federácie. Zastával tiež post šéfa oblasti Stred, bol teda najvyššie postaveným funkcionárom na strednom Slovensku. Volejbal aj aktívne hrával. Ako tréner bol pri tom, keď Hnúšťanky účinkovali v sezóne 1994/1995 v extralige žien. Vďaka volejbalu zviditeľnil Hnúšťu. V meste zastával funkciu riaditeľa Technických služieb. Jeho dcéra Alexandra Šišiaková je úspešnou mládežníckou trénerkou vo VK Pirane Brusno.

„O Štefanovi Bukviarovi môžem hovoriť iba v superlatívoch. Bol to veľký tréner, veľký človek, veľká osobnosť. Ako tréner bol prísny, ale zároveň spravodlivý. Takých ľudí ako on by sme potrebovali v tejto dobe. Urobil toho veľa pre VK Iskra Hnúšťa i pre mesto. Za obdobie, počas ktorého som spätá s hnúšťanským volejbalom, považujem Štefana Bukviara za jeho najvýraznejšiu osobnosť. Myslím si, že je to aj názor viacerých ľudí. Ako hráčka mu môžem len poďakovať za všetko, čo nás naučil. Veľa toho dal dievčatám tiež do života. Práve on ma aj priviedol k trénerskej práci. Je nám veľmi smutno z toho, že zomrel. Ďakujeme mu za všetko,“ uviedla pre vobraze.sk mládežnícka trénerka VK Iskra Hnúšťa a bývalá hráčka Miroslava Szőkeová.

„Štefan Bukviar bol pracovitý, usilovný a najmä zásadový človek. V práci bol precízny. Bol to výborný a obetavý kamarát. Rád pomohol, poradil, keď mohol,“ uviedol pre vobraze.sk športový riaditeľ VK Iskra Hnúšťa Štefan Majeský a pokračoval: „Jeho prínos pre hnúšťanský volejbal bol obrovský. Bol ťahúňom organizačnej stránky chodu celého klubu, zabezpečovania tréningového procesu i trénerov. Veľmi významnú úlohu zohral po metodickej stránke. Bol veľmi erudovaný, jeden z najerudovanejších trénerov na Slovensku. Mal veľké a kvalitné teoretické znalosti a praktické skúsenosti. Bol veľkým pilierom volejbalu v Hnúšti.“

Česť jeho pamiatke!
Posledná rozlúčka so Štefanom Bukviarom sa uskutoční v utorok 10. januára o 14.00 h v Dome smútku v Hnúšti.

Zdroj: vobraze.sk, foto:archív