Roberta z R. Soboty spoznala extraligu v basketbale žien. Pracuje ako fyzioterapeutka

Hrávala stolný tenis. Roberta Husztiová je odchovankyňou TJ Mladosť Relax Rimavská Sobota. Do najvyššej súťaže však v tejto sezóne nazrela v inom športe. A to ako fyzioterapeutka extraligových basketbalistiek Slávie Banská Bystrica.
Stolnotenisovú raketu nezavesila na klinec. Účinkovala v prvej lige žien i v tretej lige mužov. „Definitívne som hráčsku kariéru neukončila. Stále mám motiváciu znovu hrať, ale nie v súčasnosti, keďže mám pracovné a študijné povinnosti. Určite by som sa v budúcnosti ešte chcela stolnému tenisu venovať,“ povedala pre vobraze.sk dvadsaťsedemročná Roberta Husztiová z Rimavskej Soboty.

Pracuje vo fyziatrickej ambulancii v Banskej Bystrici. V meste pod Urpínom zároveň externe študuje odbor fyzioterapia na Fakulte zdravotníctva Slovenskej zdravotníckej univerzity. Keďže je v záverečnom ročníku, píše diplomovú prácu. „Pre mňa je to ideálne spojenie praxe a štúdia. Väčšinu pacientov dávame zdravotne dokopy po operáciách, respektíve úrazoch, ale máme napríklad aj pacientov s chronickými bolesťami chrbtice,“ priblížila.

Má tiež súkromných klientov. Tak sa aj dostala do extraligového basketbalového klubu. „Tá spolupráca sa zrodila na základe telefonátu od jednej basketbalistky Slávie, s ktorou už niekoľko rokov pracujem. Aj keď vedela, koľko toho mám, tak sa ma opýtala, či by som mala záujem robiť v klube fyzioterapeutku. Aj napriek mojim pracovným i školským povinnostiam som odpovedala áno. Potom som sa dohodla na spolupráci s predstaviteľmi klubu,“ uviedla Husztiová.

Roberta Husztiova

Banskobystričanky zápolili v prebiehajúcom ročníku aj v Európskom pohári. „Pôsobenie v Slávii mi dalo veľa. Obohatilo ma to v inej časti fyzioterapie, než do akej som predtým mala možnosť predtým nahliadnuť. Mala som na starosti rozcvičky pred tréningami i zápasmi či pozápasový strečing. Pracovala som s aktuálne zranenými hráčkami, ale aj s takými, ktoré mali chronické bolesti. Robila som s nimi aj kompenzačné cvičenia. Veľmi podstatný bol kineziotaping,“ ozrejmila Husztiová.

Netají, že nebola v minulosti basketbalovou fanúšičkou. „Bola to novinka v mojom živote. Zasvätilo ma to do tohto športu. Cestovala som s hráčkami na zápasy. Zažila som atmosféru nielen na extraligových zápasoch, ale i na európskej scéne. Basketbal si ma získal. Keď som nebola na niektorom zápase s hráčkami, tak som si ho pozrela online na internete. Dosť ma to vtiahlo do celého diania,“ povedala Roberta. Ako dodala, práca fyzioterapeutky v klube však bola časovo náročná, a keďže to nestíhala, upustila od tejto práce. „Bola to však naozaj dobrá skúsenosť pre mňa. Teraz som už len externým zamestnancom klubu,“ doplnila. Podľa jej slov si vie predstaviť, že bude aj v budúcnosti športovou fyzioterapeutkou v niektorom klube. „Zladiť dve práce je ale náročné,“ podotkla. Za pozitívum označila tiež skutočnosť, že si vycibrila anglický jazyk, keďže dres banskobystrickej Slávie si obliekajú aj legionárky.

Roberta Husztiova

Zdroj: vobraze.sk, foto: album R. Husztiovej