V R. Sobote prebieha kemp pod taktovkou trénerov zo Španielska

V pondelok odštartoval v Rimavskej Sobote dlho očakávaný španielsky futbalový kemp so zameraním na výchovu mládeže a skvalitnenie tréningového procesu. „Prišiel za mnou istý tréner, ktorý mi vnukol nápad, že by sme v Rimavskej Sobote mohli hostiť prvý futbalový kemp so špičkovými trénermi zo Španielska. Kemp sme mohli zorganizovať za podmienky minimálne 60 účastníkov, čo sa nám s aktuálnym počtom 78 aj podarilo,“ povedal pre vobraze.sk Ondrej Václavik, konateľ MŠK Rimavská Sobota.


Napriek tomu, že futbal je kolektívny šport, je založený aj na zdokonaľovaní jednotlivcov. Takúto myšlienku nesie aj motivačný program s názvom ProFútbol Analytics, ktorým špecializovaní tréneri poskytujú analýzu fyzických schopností metódou porovnávania. Tá je základom pre zlepšenie futbalových zručností hráčov. Vďaka porovnaniu s rozsiahlou futbalovou databázou totiž dokáže odhaliť silné i slabé stránky futbalistov a pomôcť tak jednotlivým klubom.

Španielsky futbalový kemp sa každoročne koná vo viacerých krajinách, napr. v Nemecku, Česku či vo Švajčiarsku. Jeho premiéru v Rimavskej Sobote je možné označiť za výnimočnú udalosť. V dňoch od 9. do 14. augusta sa pod dohľadom šiestich španielskych trénerov z Alicante, Madridu, Valencie a Elche pripravujú nádejní futbalisti a futbalistky vo veku 7 až 19 rokov.

Okrem testovania v šiestich futbalových disciplínach a štyroch disciplínach podľa odporučenia FIFA absolvujú mladí hráči aj rôzne workshopy ohľadom správnej stravy či techniky behu. Počas šiestich dní dvojfázových tréningov nebudú chýbať ani tréningové video ukážky, tréningy podľa PFA metodiky, ale aj spoločenské hry a odpočinok.

„V Španielsku máme ako členovia klubov veľmi dobrý futbalový základ a znalosti, ktoré chceme odovzdať aj deťom z iných štátov,“ objasnil Raúl Sanchez, jeden zo šestice trénerov. „Myslím si, že futbal je medzinárodný šport, preto majú aj deti z menších miest či chudobnejších štvrtí šancu dostať sa do slávnych klubov,“ dodal.

Podľa slov Ondreja Václavika do budúcna plánujú i ďalšiu spoluprácu, v rámci ktorej by za určitých podmienok získali trénerov na celú sezónu. „Všetko je však ešte otázkou času,“ povedal konateľ MŠK.

Zdroj: Tereza Nemcová