V Hnúšti oslavovali storočnicu futbalu + foto a video

Športový klub Hnúšťa a okolie bol založený 30. júna 1921, čiže pred sto rokmi. Pri príležitosti krásneho výročia futbalu v meste sa v Hnúšti usporiadala trojdňová slávnosť. V piatok sa konala v miestnom kultúrnom dome slávnostná schôdza klubu, v sobotu sa po majstrovskom zápase hralo aj exhibičné stretnutie proti legendám Slovana Bratislava a v nedeľu bol na programe turnaj detí.

Históriu hnúšťanského futbalu zmapoval poslanec mestského zastupiteľstva Martin Pliešovský. „Športový klub založili futbalisti, ale tým pádom sa v Hnúšti rozvinuli všetky športové odvetvia: pästiarstvo, plavectvo, vodné pólo, lyžiarstvo, volejbal či kolky,“ zdôraznil.

Časť svojich dôkladne pozbieraných materiálov prezentoval aj na slávnostnej schôdzi. Asi najcennejším artefaktom je čierny zošit so zažltlými stránkami. Sú v ňom zápisnice (vrátane utvárajúcej) a iné dokumenty až po rok 1945.

Zľava: Marian Petrok, Dušan Varga, Ladislav Matejka, Tibor Lukáč, Ladislav Lukáč, Valerij Šamin, Ľubomír Vach, Ladislav Karas, Ján Rosiar, Július Szőke, Zdenek radič, Michal Slatinský, Michal Bagačka, Milan Tazberík, Pavel Varga

Z hnúšťanskej futbalovej liahne vyšlo niekoľko hráčov, ktorí sa presadili aj na vyššej úrovni. Azda najznámejším z nich bol Vladimír Hrivnák, obranca Slovana Bratislava, ktorý vo finále Pohára víťazov pohárov proti Barcelone strelil jeden z troch gólov belasých.

Ďalšími skvelými futbalistami s hnúšťanskými koreňmi boli František Koronczi, Ľubomír Gaštan, či najnovšie Július Szőke mladší.

Pri príležitosti výročia futbalový klub ocenil bývalých funkcionárov, trénerov, či hráčov, ktorí sa za uplynulé desaťročia podieľali na chode klubu. Ocenenie dostali aj mladé talenty klubu.

Jedným z ocenených bol aj Valerij Šamin, bývalý brankár, ktorý aj keď nevedel na začiatku dobre po slovensky, tak sa veľmi jednoducho zapísal do povedomia, svojím výskokom v bráne. „Našťastie futbal jazyk nepotrebuje,“ povedal pre vobraze.sk Šamin, ktorý sa narodil v Rusku a do Hnúšte ho zaviedla robota. „Futbal hrám od ôsmich rokoch, hral som v Spartaku Moskva. Keď som sem prišiel, vraveli mi, že sa mám zaoberať aj mimopracovnou činnosťou. Vybral som si futbal, skončil som školu trénerov. Začal som so žiakmi a za desať rokov som ich doviedol do najvyššej dorasteneckej súťaže,“ uviedol Valerij Šamin.

Viac informácií nájdete na stránke sportnet.sme.sk

Zdroj: vobraze.sk