Útis trénuje mladých džudistov. Na tatami sa presadil počas aktívnej kariéry i ako rozhodca

Je trénerom džuda v TJ Mladosť Relax Rimavská Sobota. Na tatami si počínal úspešne počas aktívnej kariéry. Richard Útis má šesť titulov majstra Slovenska a aj ďalšie cenné kovy z republikových šampionátov. „Šiesty titul som si vybojoval v juniorskej kategórii. V rovnakej vekovej kategórii som obsadil na majstrovstvách Československa tretie miesto. Na majstrovstvách Slovenska som skončil medzi mužmi na striebornej priečke. Získal som pomerne dosť medailových umiestnení aj na medzinárodných podujatiach. Bol som v dorasteneckej i juniorskej reprezentácii. S výsledkami, ktoré som dosiahol, som bol relatívne spokojný,“ povedal pre vobraze.sk Richard Útis (47). Ako dodal, s vrcholovým džudom skončil v juniorskom veku. „Mal som problémy s kolenami. Podstúpil som plastiku obidvoch,“ dodal odchovanec rimavskosobotského džuda, ktorý hájil tiež farby Dukly Banská Bystrica.

„Nie je to však iba o výsledkoch a medailách. Vážim si skôr tie veci, ktoré mi dalo džudo ako človeku. Patrí medzi ne priebojnosť, vytrvalosť, pokora atď,“ zdôraznil bývalý príslušník Policajného zboru SR.

V tom období zaznamenal ďalšie prvenstvá na policajných majstrovstvách Slovenska, preukazoval na nich svoje schopnosti a štartoval aj na medzinárodnom fóre. „Na policajných majstrovstvách Európy v Szegede som skončil piaty a na rovnakom podujatí v Prahe siedmy,“ pripomenul Útis.

Radšej tréner než rozhodca

Poukázal na to, že sa trénerskej práci začal venovať, keď už mal deti. Syna Richarda i dcéru Veroniku priviedol k džudu. „Mal som záujem, aby napredovali,“ poznamenal. Vo veľmi mladom veku si urobil rozhodcovský kurz. „Mal som vtedy len pätnásť rokov. Stále som aj rozhodcom, ale v posledných troch rokoch som utlmil túto činnosť. Radšej dávam prednosť tej trénerskej. Chcem byť na turnajoch pri deťoch, keď nastupujú na súboje a tam im pomáhať. Takto som im viac nápomocný, ako keď rozhodujem zápasy iným. Na veľkých turnajoch na Slovensku už nepôsobím ako rozhodca. Výnimkou bola tento rok Grand Prix Rimavská Sobota, kde som rozhodoval, čo ale bolo spôsobené okolnosťami,“ ozrejmil rodák z Rimavskej Soboty, ktorý však už žije v Lukovištiach.

Nemal ambície preniknúť na medzinárodnú scénu. „Anglický jazyk ovládam len pasívne. Je tam v mojom prípade jazyková bariéra. Bol som v minulosti oslovený Slovenským zväzom džuda, či by som nechcel byť medzinárodným rozhodcom. Sú s tým spojené aj mítingy i semináre v anglickom jazyku. Bol som v jednom ročníku vyhodnotený ako najlepší rozhodca na Slovensku. Tá medzinárodná scéna ma však nejako veľmi nelákala ani z dôvodu cestovania. Je to veľmi náročné na čas. Na pozícii rozhodcu som sa však predstavil na policajnom európskom šampionáte v Drážďanoch,“ priblížil.

Medaily ako čerešnička na torte

V súčasnosti považuje za najlepšieho džudistu Mladosti Martina Zvaru. „Pripravuje sa v Dukle Banská Bystrica, ale je stále členom nášho oddielu. Máme veľmi šikovné deti v kategóriách mini a mladších žiakov. Vynikajúce sú napríklad Lea Megelová, či Olívia Martinková, alebo Tomáš Husman. Zo starších by som mohol spomenúť Natáliu Kissovú, tohtoročnú majsterku Slovenska medzi staršími žiačkami. Dúfam, že budú ďalej napredovať,“ povedal rimavskosobotský tréner.

Richard Útis tvrdí, že medailové umiestnenia na turnajoch sú čerešničkou na torte. Je rád, keď rimavskosobotskí džudisti nosia cenné kovy z domácich i zahraničných podujatí. „Výsledky však nie sú veľmi dôležité. Viac sa mi páči, keď vidím, ako naši džudisti spolu držia, keď majú záujem o sústredenia či účasť na súťažiach. Najdôležitejšie je, aby nás džudo všetkých bavilo a robili sme ho pre radosť. Džudo je totiž v niektorých oddieloch na Slovensku i v medzinárodnom meradle už v žiackom veku postavené takmer na profesionálnu úroveň, aj z hľadiska tréningovej záťaže. To nie je pravé orechové pre deti, aby sa v takom mladom veku tlačilo na dosahovanie výsledkov.“

Zakotvil v školstve

V Policajnom zbore odpracoval podľa jeho slov takmer 27 rokov. „Bola to práca, ktorá ma bavila,“ skonštatoval. Ako spresnil, pracoval na rimavskosobotskom obvodnom oddelení, neskôr bol inštruktorom streleckej a telesnej prípravy policajtov. Potom pôsobil na vnútornom oddelení okresného riaditeľstva a napokon zastával funkciu riaditeľa Obvodného oddelenia PZ vo Veľkom Blhu. Teraz pracuje v školstve. „Naskytla sa mi možnosť učiť na ZŠ P. Dobšinského v Rimavskej Sobote. Opäť robím to, čo ma baví, pretože práca s deťmi takou je. Napĺňa ma to a môžem aj využiť svoje trénerské skúsenosti,“ uviedol Richard Útis, ktorý vyštudoval učiteľstvo telesnej a etickej výchovy na Pedagogickej fakulte UMB v Banskej Bystrici.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album R. Útisa a vobraze.sk