Tenorista z Hrachova si odkrútil v Slovenskom národnom divadle vyše 25 rokov

Ján Keder v popredí

Úspešný tenorista pochádza z Hrachova. Ján Keder pôsobil v Slovenskom národnom divadle v Bratislave vyše 25 rokov. Naposledy stvárňoval v predstaveniach od Giacoma Pucciniho – Bohéma opilca a druhého kňaza v Čarovnej flaute Wolfganga Amadea Mozarta.

Ján vôbec neštudoval na konzervatóriu, ako by si mnohí mysleli, ale na Strednom odbornom učilišti strojárskom v Rimavskej Sobote. Už počas základnej školy však navštevoval aj umeleckú školu, aj keď odbor husle. „Najprv som sa dostal k spevohre v Divadle Jonáša Záborského v Prešove. Pôsobil som tam 5 rokov aj 335 dní a vlastne v spevohre som pričuchol aj k opere, lebo sme mali projekt od Wolfganga A. Mozarta Čarovnú flautu a to bola moja prvá opera,“ uviedol pre vobraze.sk Keder. Jeho začiatky boli príjemné, pretože sa ocitol v dobrom kolektíve, no opera sa mu najprv veľmi nepáčila. No tým, že ju stále počúval a pracoval s ňou, začala sa mu páčiť.

Získal aj malé herecké skúsenosti, mal niekoľko sól. „Všetky si už ani nepamätám, ale na jedno nezabudnem. Robil som záskok v činohre Divadla J. Záborského v hre Život a umučenie Ježiša Krista a tam som hral Lotra po pravici a jedného z učeníkov,“ priblížil tenorista, ktorý od roku 1995 pôsobil až doteraz v Bratislave ako člen Opery SND.

„Mojou najvýznamnejšou úlohou bola postava Liverota v Donizettiho opere Lucretia Borgia, ktorú som spieval v komornej opere v Bratislave,“ ozrejmuje Ján s tým, že hneď nebol tenoristom. V Prešove začínal ako barytón. Do hlavného mesta ho prijali ako druhého tenora a po štúdiách u Petra Osvalda ho preradili do prvého tenoru. „Ide vlastne o najvyšší mužský hlas. Tenoristi vždy spievali hlavnú melodickú líniu. Bežný rozsah tenoru je c, tón c2, ktoré vyžaduje veľké úsilie a um,“ doplnil nadaný operný spevák, ktorý sa o svoj hlas nikoho špeciálne nestaral. Rodnú dedinu navštevuje dosť často. Najradšej má vodné plochy, napríklad Teplý vrch, pretože je rybár a aj okolité lesy. Vo voľnom čase ešte rád šoféruje a má rád autá. Jeho najväčšími túžbami sú, aby on a aj jeho rodina boli zdraví.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album J. Kedera