ToM: Na pretekoch si uctili pamiatku kamarátov, mladých cyklistov, ktorí zahynuli. Pretekal aj elitný veslár + video a foto

Na pretekoch jesennej klasiky okolo Malohontu si dnes uctili pamiatku zosnulých mladých cyklistov, Jakuba Meszárosa, Adriana Babiča a Róberta Nagya. Vyše 170 štartujúcich pretekárov, čo bol doterajší majstrovský rekord, vzdalo úctu symbolickou minútou ticha tesne pred štartom. Udialo sa tak na Hlavnom námestí v Rimavskej Sobote, odkiaľ vyrážali na 85 kilometrový okruh regiónom.

Adrian Babič patril k víťazom pretekov Teatro okolo Malohontu, Jakub Meszároš mal zaplatené štartovné, ale žiaľ už neprišiel. V minulosti v Rimavskej Sobote štartoval. Róbert Nagy tu zatiaľ nepretekal, ale patril do komunity pretekárov a mal tu viacerých kamarátov.

Ako pre vobraze.sk uviedol riaditeľ pretekov Marek Urbančok, aj napriek týmto smutným okolnostiam priebeh pretekov dopadol dobre. Trasa bola dôkladne pripravená. „Alúvium Blhu bolo vyzametané ako nikdy predtým,“ povedal v príhovore Urbančok, podľa ktorého príprava pretekov je čoraz náročnejšia, no záujem pretekárov im dodáva energiu.

Na pretekoch 8. ročníka Teatro okolo Malohontu sa zúčastnili traja víťazi uplynulých ročníkov, takže konkurencia bola veľká. O prvých priečkach sa však rozhodovalo prekvapivo už na úvodnej horskej prémii, na Chorepe. Tu sa od balíka odtrhol Dávid Kaško aj so Štefanom Nôtom. Spolu im to vydržalo až do cieľa. V necelú sekundu bol v šprinte ale rýchlejší Štefan Nôta 02:08:44.5 0 (CK Spartak Tlmače), bývalý pretekár, ktorý niekedy jazdil aj za CK Rimavská Sobota. Druhé miesto s takmer dvojminútovým náskokom získal Dávid Kaško (Firefly) pred Lukášom Babačom (cyklisti Trnava), ktorý je elitným veslárom, no svoju kariéru ukončil. Radia ho za najúspešnejšieho veslára v ére samostatnosti. Len z majstrovstiev sveta si priniesol dve medaily.

Atmosféru z tohtoročných pretekov si pozriete v zostrihu Robera Piatrika

Celý zoznam pretekárov a ich umiestnenia nájdete v priloženom dokumente tu.

Atmosféra na štarte a minúta ticha, ktorú zaznamenali naše kamery v live zázname.

Medzi ženami si najlepšie viedla Tatiana Jaseková. Druhé miesto vybojovala Erna Patáková a treťou bola domáca pretekárka Victória Štepaníková z CK Rimavská Sobota.

Najväčšiu tohtoročnú cyklistickú akciu v R. Sobote dopĺňali aj viacerí domáci jazdci.
Z pódiových umiestnení si tretie miesto vysúťažil Vladimír Melo z CK Rimavská Sobota, a to v kategórii muži 60 a viac rokov, druhé miesto Štefan Tóth v kategórii 40-49 rokov a druhé miesto Roman Vaľo ml v kategórii do 18 rokov.

Viacero zástupcov mal aj domáci Gruppetto Racing Team, ktorý na súťaži štartuje s cieľom zúčastniť sa a podporiť dobrú akciu. Pod tri hodiny sa podarilo prísť do cieľa časti ich partie, takmer spoločne, Ivanovi Oštromovi, Rastislavovi Svoreňovi či Tiborovi Kissovi.

Zdroj: vobraze.sk, foto: vobraze.sk, Miroslav Sobek a Erik Urbančok