Tamáši strelil gól Nemcom. Bol to jeho šiesty presný zásah v reprezentácii

Hokejista Alex Tamáši prispel gólom k včerajšej výhre Slovenska nad Nemeckom 4:3 po predĺžení. Dvadsaťpäťročný rodák z Rimavskej Soboty skóroval v 38. minúte prípravného zápasu. Bolo to v presilovej hre. Strelou z pravého kruhu k bližšej žrdi prekonal brankára Bugla. Tamáši zabezpečil zverencom kouča Craiga Ramsayho priebežne vedenie 3:2. Bol to jeho šiesty gól v reprezentačnom drese. „Videl som, že brankár nemá vôbec výhľad, tak som zamieril a podarilo sa mi to trafiť ideálne. Nepovedal by som, že to bol nacvičený signál, pretože nebolo nejako extra času to nacvičiť, ale povedali sme si, ako chceme presilovku zahrať. Bolo tam viac možností, o ktorých sme sa rozprávali. Veľmi ma teší, že som dal gól. Platí to o každom góle či už v reprezentácii, alebo v klube. Dúfal som, že bude víťazný, ale, bohužiaľ, nestalo sa tak,“ povedal pre vobraze.sk Alex Tamáši.  

Vo štvrtkovom i stredajšom dueli proti Nemcom nastúpil na poste centra prvej útočnej formácie. Obidva sa hrali vo Zvolene a Slováci zvíťazili v tom prvom zvíťazili 5:2. „ Hralo sa mi celkom dobre, ale boli to dva veľmi náročné zápasy. Snažil som sa využiť veľký priestor na ľade čo najlepšie. Z reprezentačného zrazu odchádzam s výbornými pocitmi. Som rád, že som si mohol opäť obliecť reprezentačný dres a tiež, že som videl opäť chalanov po dlhšej dobe,“ priblížil Tamáši.  

Na krídlach v jeho útočnej formácii boli Oliver Okuliar a Martin Faško – Rudáš. „S Okuliarom hrávame v jednej formácii aj v Hradci. Veril som, že spolu budeme hrať aj v reprezentácii. A, samozrejme, dúfal som, že by mi mohli dať do útoku aj Faška – Rudáša, keďže sme hrali spolu kedysi v Banskej Bystrici,“ povedal Tamáši. Navyše, v stredu bol úspešným exekútorom samostatného nájazdu, šikovne prekonal nemeckého gólmana. Na základe vzájomnej dohody prišli samostatné nájazdy na rad, aj keď sa o víťazovi stretnutia rozhodlo po šesťdesiatich minútach. „Exekútorov nájazdov vyberali tréneri,“ podotkol.

Prebiehajúca sezóna je pre neho premiérovou v českej extralige. Háji v nej farby Mountfield HK Hradec Králové, kde má na konte pätnásť kanadských bodov (šesť gólov a deväť asistencií). Pred odchodom za rieku Moravu pôsobil v HC ‘05 Banská Bystrica. Tohtoročné majstrovstvá sveta sa uskutočnia v Česku (Praha, Ostrava). Je to pre Alexa väčšia motivácia, aby sa na nich predstavil? „Určite áno, to sú v podstate takmer akoby domáce majstrovstvá sveta, čiže chcel by som si na nich zahrať,“ odvetil.

Prvý gól v národnom tíme strelil Alex Tamáši v prípravnom dueli proti Česku, potom prekonal predvlani na majstrovstvách sveta talianskeho brankára. Tretí gól dal na Vianočnom Kaufland Cupe 2022 Nórom a ďalší na tom istom turnaji Lotyšom. Piatykrát rozvlnil sieť v decembri minulého roka opäť v zápase proti Nórsku. Ten bol tiež súčasťou Vianočného Kaufland Cupu.

Tamáši odohral za reprezentačné áčko už 37 duelov, predstavil sa na dvoch majstrovstvách sveta. Bol aj mládežníckym reprezentantom a účastníkom svetového šampionátu do 20 rokov. S hokejom začínal v Rimavskej Sobote.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album A. Tamášiho