Tamáši  prispel gólom k výhre nad Talianskom

Postaral sa o moment, na ktorý nezabudne. Reprezentant z Rimavskej Soboty má na konte ďalší historický zápis. Hokejista Alex Tamáši strelil svoj premiérový gól na svetovom šampionáte v Helsinkách. Dvadsaťštyriročný stredný útočník prispel k dnešnej výhre Slovákov nad Talianskom 3:1. Do streleckej listiny sa zapísal v 50. minúte. Talianskeho brankára Bernarda prekonal z dorážky v presilovej hre. Tamáši uzavrel gólový účet stretnutia. „Nebol to z mojej strany taký gól, aký som chcel dať, ale podarilo sa mi to. Prepadlo to tam a som veľmi rád,“ povedal pre RTVS.

„Je to skvelý pocit a hlavne prišiel v dôležitej chvíli. Som veľmi rád, že mi tam konečne padlo, lebo šance som mal aj v predchádzajúcich zápasoch,“ podelil sa o radosť z presného zásahu pre vobraze.sk Alex Tamáši. Dodal, že puk, s ktorým skóroval, má u seba. Ako ďalej uviedol, najlepšie sa mu z doterajších stretnutí hralo práve proti Taliansku. „Nebol až taký veľký odpor súpera a mali sme viac priestoru na tvorenie hry,“ podotkol.

„Má aj veľmi dobré ruky. Jednoducho to tam pekne posunul oblúčikom. Nebola to žiadna bomba. Technicky to pekne uložil do brány,“ opísal Marián Gáborík, jeden z expertov RTVS, presný zásah Tamášiho. Zároveň pochválil jeho korčuliarske schopnosti. Gáborík si myslí, že Alex má pred sebou dobrú budúcnosť. „Bez námahy hlavne korčuľuje, čo mi závidím,“ poznamenal Boris Valábik, expert RTVS.

Alex Tamáši, ktorý je hráčom HC ’05 Banská Bystrica, nastúpil v každom z doterajších šiestich duelov slovenského tímu na majstrovstvách sveta. V zápase proti Taliansku hral v tretej formácii. Na krídlach mal Lišku a Lantošiho. Zverenci trénera Craiga Ramsayho bojujú o postup do štvrťfinále. V základnej skupine si ešte zmerajú sily v dôležitom zápase s Dánskom. Aktuálne figuruje tím spod Tatier na piatej priečke, na konte má tri výhry (Francúzsko, Kazachstan, Taliansko) a rovnako tri prehry (Nemecko, Kanada, Švajčiarsko).

„Myslím si, že určite postúpime do štvrťfinále, pokiaľ budeme hrať tak, ako sme dohodnutí a pristúpime k tomu zodpovedne,“ povedal Alex Tamáši, ktorý má za sebou najlepšiu sezónu v Tipos extralige. Pred majstrovstvami sveta odohral v reprezentačnom drese všetkých šesť prípravných stretnutí, raz aj skóroval a presvedčil trénerský štáb o svojich schopnostiach. Zabezpečil si miestenku do Fínska. Bol mládežníckym reprezentantom a zápolil tiež na svetovom šampionáte do 20 rokov.

Zdroj: vobraze.sk, foto: reprofoto RTVS