Soboťanka Slížová posúvala hranicu rekordov

Patrícia Slížová a Kristián Slíž

Patrícia Slížová zúročila dobrú formu a na Grand Prix Slovakia v Častej vytvorila v silovom trojboji viaceré slovenské rekordy. Dvadsaťročná siláčka z Rimavskej Soboty, členka PWL – club Svätoplukovo, súťažila na tomto podujatí v ťažkej váhe junioriek. V nej obsadila druhú priečku. Jej výkon 415 kg v trojboji znamenal vytvorenie národného rekordu dokonca v ženskej kategórii a automaticky tiež medzi juniorkami, teda v podaní pretekárky spadajúcej do váhovej kategórie do 84 kg. V drepe pokorila 175 kg, čím takisto vytvorila slovenský rekord žien i junioriek. V tlaku na lavičke Patrícia zvládla 97, 5 kg, čo zase znamenalo prekonanie národného rekordu junioriek, ktorý jej patril aj doteraz. V mŕtvom ťahu zdolala 142,5 kg.

„Chceli sme vytvoriť nový národný rekord v trojboji junioriek, čo sa nám podarilo. Bonusom bol rekord v ženskej kategórii. Som veľmi spokojná so svojimi výkonmi. Súťaž v Častej sa mi vydarila. Necítila som sa na národný rekord jedine v mŕtvom ťahu,“ povedala pre vobraze.sk Slížová. Ako dodala, druhé miesto obsadila kvôli tomu, že spomedzi súťažiacich mala najvyššiu telesnú hmotnosť. „Naše výkony boli prepočítané koeficientom telesnej hmotnosti, z toho dostanete IPF GL body a na základe toho sa zostavuje poradie,“ ozrejmila mladá Soboťanka, ktorú vedie jej otec Pavol Slíž.

Patrícia Slížová (do 84 kg) získala v závere augusta na majstrovstvách sveta junioriek v trojboji striebornú medailu. Okrem toho si priviezla z rumunského mesta Oradea tri kovy strieborného lesku za umiestnenie v každej z troch disciplín.

Tomáš Szarka

V akcii bol takisto Szarka


V Častej štartoval 4. septembra aj Tomáš Szarka z Rimavskej Soboty, reprezentujúci ŠK SPC Častá. Predstavil sa v ťažkej kategórii juniorov, súťažil v klasickom silovom trojboji RAW (bez podporných dresov) a obsadil druhé miesto. Tiež to súviselo s jeho hmotnosťou a prepočítavaním výkonov. V trojboji zvládol 680 kg (drep 240 kg, tlak na lavičke 155 kg a mŕtvy ťah 285 kg). Szarka obsadil prvé miesto v auguste na otvorených majstrovstvách Slovenska v klasickom tlaku na lavičke. V jeho váhe do 120 kg však nemal v Starej Ľubovni žiadneho súpera, vytlačil 155 kg.

„Tomáš predviedol dobrý výkon, bolo to z tohto hľadiska fajn. Prehral so súperom, ktorý je medailistom z majstrovstiev Európy. Szarka mal nadvíhavé viac, ale po prepočítaní bodov mu to na prvé miesto nevyšlo. Je veľmi dobrý v mŕtvom ťahu, tam ho musím pochváliť. Je dosť možné, že ešte v tomto roku skúsime prekonať slovenský rekord v tejto disciplíne,“ uviedol jeho tréner Kristián Slíž.

Zdroj: vobraze.sk, foto: archív P. Slížovej, Maroš Šulek