Soboťan Tamáši si posúva latku v extralige čoraz vyššie. Prekonal svoje doterajšie maximum

Alex Tamáši
Alex Tamáši v drese B. Bystrice (vpravo)

Hokejista z Rimavskej Soboty Alex Tamáši prežíva z bodového hľadiska najúspešnejšiu sezónu v Tipos extralige. Stredný útočník HC ‘05 Banská Bystrica skóroval dvakrát v nedeľňajšom zápase na zvolenskom ľade. Domáci vyhrávali už 4:1, ale banskobystrickému mančaftu sa podarilo otočiť priebeh duelu a napokon zvíťazil 6:5. Tamáši bol autorom druhého zásahu hostí a neskôr vyrovnal priebežne na 4:4. V aktuálnom ročníku najvyššej súťaže strelil už trinásť gólov a zaznamenal dvanásť asistencií. Vďaka dvom zásahom do zvolenskej siete má tak aktuálne na konte 25 kanadských bodov. Je to jeho nové maximum. S číslom 25 na drese aj hráva.

Najviac bodov nazbieral doteraz v extralige vlani, bolo ich 24 (deväť gólov a pätnásť asistencií) a vyslúžil si pozvánku do reprezentácie. „Teší ma, že som prekonal doterajší osobný rekord. Dúfam, že tie štatistiky v ďalšom priebehu sezóny ešte vylepším. Je to určite možné,“ povedal pre vobraze.sk dvadsaťštyriročný Alex Tamáši . „Nezakladám si na tom, že sa mi to podarilo práve v derby proti Zvolenu. Mám však radosť, že som pomohol k nášmu víťazstvu v tomto dôležitom zápase. V súčasnosti je takým každý, keďže sa blíži záver základnej časti,“ dodal. Banská Bystrica figuruje na piatom mieste v tabuľke.

Prvýkrát dosiahol dvojciferný počet gólov a postupne pridáva ďalšie. „Nikdy som nebol rodený strelec, ale skôr hráč, ktorý na góly prihráva. Momentálne je to opačne. Som rád, že sa mi darí, ale stále to môže byť lepšie. Dôležité je, aby som naďalej bodoval a za najdôležitejšie považujem, aby sa darilo celému nášmu tímu a nech vyhrávame. Nechcel som si dávať nejaké konkrétne méty, ale teraz už môžem povedať, že mám ambície prekonať hranicu 30 bodov,“ povedal Tamáši.

Hoci bol v nominácii na februárové prípravné zápasy proti Nemecku (8. a 9. februára), reprezentačný tréner Craig Ramsay sa musel zaobísť bez neho. „Zranil som sa v zápase s Michalovcami. Nevedel som sa zúčastniť na tomto reprezentačnom zraze, čo ma, samozrejme, mrzí. Vždy je fajn obliecť si reprezentačný dres. Bohužiaľ, nevedel som držať hokejku v ruke, preto som musel zraz vynechať,“ ozrejmil.

Vlani sa Alex Tamáši predstavil na svetovom šampionáte vo Fínsku a odvtedy dostáva pozvánky na reprezentačné akcie. V tejto sezóne hral na Nemeckom pohári i na Vianočnom Kaufland Cupe, kde vsietil dva góly. Celkovo skóroval v seniorskom národnom tíme doteraz štyrikrát. Túži si zahrať aj na tohtoročných majstrovstvách sveta. „Nechcel by som v nominácii chýbať,“ podotkol. V súčasnosti sa však sústredí na účinkovanie vo farbách Banskej Bystrice.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album A. Tamášiho