Soboťan Tamáši bojuje o účasť na majstrovstvách sveta

Alex Tamáši
Alex Tamáši si prebral ocenenie

Hokejista Alex Tamáši zažil skvelú premiéru v seniorskej reprezentácii. Rodák z Rimavskej Soboty bol autorom víťazného gólu do českej siete, hral aktívne a prevzal si ocenenie pre najlepšieho hráča slovenského tímu. Zverenci trénera Craiga Ramsayho zdolali v prípravnom zápase Česko 3:1. „Nečakal som takýto debut. Potešilo ma, že sa mi darilo. Prialo mi aj šťastie. Odrazili sa ku mne puky, ktoré by sa za iných okolností možno ku mne neodrazili. Bol som nadmieru spokojný s mojou premiérou,“ povedal pre vobraze.sk Alex Tamáši (24).

Českého gólmana Kváču prekonal v 22. minúte a zabezpečil Slovákom vedenie 2:1. „Zrealizoval som to tak, ako som chcel. Tam som to mieril, sadla mi tá strela. Puk, ktorým som dal gól, mám odložený,“ podotkol Tamáši. Mohol pritom skórovať aj druhýkrát, lenže trafil iba žrď. Podľa jeho slov sa mu ľahko zaspávalo. „Dlho som nehral zápas. Bol som po ňom unavený,“ doplnil. Ako najlepší hráč Slovákov dostal hodinky. „Bežne síce nenosím hodinky, ale na niektoré významné príležitosti sa hodia, ako módny doplnok určite môžu byť,“ poznamenal.

Kým vo štvrtkovom dueli nastúpil ako center tretej formácie, v sobotňajšom bol centrom druhej formácie. Slováci v druhom stretnutí podľahli Česku 3:4 po samostatných nájazdoch. Tamáši mohol v predĺžení rozhodnúť o výhre Slovenska. „Zakončoval som to na lapačku českého brankára, ale zmaril mi tú šancu. Mohol som sa viac odtiahnuť do strany. V zápale hry je to na rýchlom rozhodnutí v danom momente,“ reagoval. Potešilo ho, koľko dostal priestoru v dueloch proti Čechom. Dejiskom prvého bola Spišská Nová Ves a druhý sa hral v Trenčíne. „Nepredpokladal som, že si zahrám v presilovkách. Nastupoval som tiež v oslabeniach. Mal som rozhodne požehnane priestoru na ľade.“

Alex Tamáši pokračuje v reprezentačnom mančafte aj tento týždeň. Figuruje v nominácii na prípravné zápasy proti Nemecku. „Každopádne ma teší, že pokračujem v príprave reprezentácie. Budem sa snažiť odohrať čo najlepšie tieto dva zápasy v Nemecku, podať v nich čo najlepšie výkony, aby som presvedčil trénerov, že do mužstva patrím.“

Uvažuje o možnej účasti na májových majstrovstvách sveta, ktoré sa uskutočnia vo Fínsku. „Zaoberám sa touto myšlienkou odvtedy, ako som dostal prvú pozvánku na zraz. Robím všetko pre to, aby som sa tam prebojoval. Chalani, ktorých reprezentační tréneri poznajú a predstavili sa napríklad na olympiáde v Pekingu, majú väčšiu šancu. Tréneri vedia, čo môžu od nich očakávať. Nemám asi takú pozíciu ako niektorí hráči,“ uviedol Alex Tamáši, ktorý kariéru začínal v Rimavskej Sobote.

Alex Tamáši

Avizuje, že klubovú príslušnosť nezmení. Má za sebou najlepšiu sezónu v Tipos extralige. „V jej priebehu som podpísal s predstaviteľmi HC ’05 Banská Bystrica novú zmluvu. Budúcu sezónu určite odohrám v Banskej Bystrici, teším sa na ňu, môže byť ešte lepšia ako táto. Myslím si, že dostanem veľa priestoru na ľade. Na poste trénera zostáva Fín Antti Karhula, ktorý ma pozná. Keďže klub bude mať významné jubileum, bude cieľom dosiahnuť nejaký úspech,“ ozrejmil Tamáši. Ten študuje odbor drevené stavby na Technickej univerzite vo Zvolene. „Do ukončenia inžinierskeho štúdia mám ešte dva roky,“ poznamenal. V banskobystrických farbách sa už predstavil aj v Lige majstrov.

Soboťan Tamáši strelil gól Česku. Bol najlepším hráčom Slovenska


Zdroj: vobraze.sk, foto: album A. Tamášiho