Soboťan rozhoduje zápasy v hokejovej extralige

Martin Staššák s priateľkou

V Tipos extralige má Rimavská Sobota v aktuálnej sezóne dvojnásobné zastúpenie. Okrem Alexa Tamášiho, ktorý ako hráč háji farby Banskej Bystrice, sa totiž objavuje na klziskách Martin Staššák. Ten však v pozícii čiarového rozhodcu. Hokej si vyskúšal ako hráč, no úloha arbitra mu časom začala sedieť viac.

Martin svoju hokejovú kariéru začínal ako hráč Rimavskej Soboty. Dres Soboťanov si obliekal do 7. ročníka základnej školy, potom prestúpil do HC ‘05 Banská Bystrica. Ako dorastenec pôsobil neskôr v Brezne. Práve tam ukončil svoju hráčsku kariéru a vydal sa na dráhu rozhodcu. „K rozhodovaniu som sa dostal tak, že som nebol najlepší hráč a vedel som, že hokejom sa živiť nebudem. Chcel som ostať pri tomto športe, tak mi to prišlo ako najlepšie riešenie. Nie každý má na to byť hokejista,“ povedal pre vobraze.sk Staššák. Ako rozhodca si musel prejsť zápasmi od žiackej kategórie a byť trpezlivý, aby sa dostal vyššie. Na začiatku rozhodoval zápasy po kategóriu hráčov 9. ročníka, kde rozhodcovia patria pod zväz na strednom Slovensku.

Po dvoch rokoch na regionálnej úrovni sa dostal na nominačnú listinu Slovenského zväzu ľadového hokeja a tam už okúsil seniorský hokej. „Keďže som pôsobil v Rimavskej Sobote, tak som tam mal aj prvý zápas druhej ligy mužov. Potom som začal chodiť na vysokú školu do Zvolena, kde som mal tých duelov viac. Rozhodoval som extraligu dorastencov a juniorov. Na tieto stretnutia chodia vo väčšej miere aj inštruktori, ktorí nás hodnotia a posúvajú vyššie. Do prvej ligy som sa prepracoval po dvoch sezónach, na základne odporúčania extraligového rozhodcu i kamaráta Petra Rojíka a inštruktora Jána Majlinga. Rojík bol mojím mentorom, dal mi cenné rady. Po troch sezónach v prvej lige som sa minulý rok dostal do extraligy. Premiéru som v nej mal v zápase Banská Bystrica-Liptovský Mikuláš,“ priblížil dvadsaťšesťročný rozhodca.

V Banskej Bystrici pôsobí spomínaný Alex Tamáši, s ktorým sa Martin Staššák pozná už roky. Ich kamarátstvo však ide počas zápasov bokom. „Pravidlá sú jasné, keď ich niekto poruší, tak musí pykať. Keďže hrá na pozícii centra, tak sa s ním stretávam dosť často a sú tam nejaké podpichovačky, aby som mu puk hodil bližšie, aby som mu nezavadzal, alebo on mne a podobne. No vždy toleruje moje rozhodnutia,“ podotkol s úsmevom Staššák.

Momentálne je čiarovým rozhodcom, no nevylúčil, že si v budúcnosti vyskúša aj pozíciu hlavného rozhodcu. Okrem toho, že účinkuje v najvyššej súťaži seniorov, dohliada zároveň na dodržiavanie pravidiel v súťažiach žiakov a dorastencov. Počas jedného týždňa má minimálne jeden zápas, niekedy sa v delegačných listinách nájde až tri – štyrikrát. Podľa slov Martina Staššáka nie je ľahký žiadny zápas, v každom sa môže stať niečo, čo rozhodcov prekvapí. Aj keď veľakrát sú kontroverzné rozhodnutia nepopulárne, tlak z tribún ho neznervózňuje, práve naopak, vyhovuje mu. Dokáže sa lepšie sústrediť na zápas.

V doterajšej kariére považuje rozhodujúci finálový duel prvej ligy seniorov medzi Martinom a Žilinou, ako aj finálový zápas Kaufland Cupu medzi Prešovom a Žilinou za najlepšie, na ktoré bude dlho spomínať. Jeho cieľom je rozhodovať finále extraligy a možno niečo zažiť na medzinárodnej rozhodcovskej úrovni.

Samozrejme, aj keď rozhodovanie je jeho koníček, ktorý mu zaberie mnoho času, svoj voľný čas sa snaží vyplniť i inými činnosťami. „Je toho veľa. Rozhodovanie robím popri práci a okrem toho treba mať aj nejaké to hobby. Rád sa venujem rôznym športom. Napríklad hokej s partičkou, posilňovanie, plávanie, lezenie po skalách a podobne. Som rád, keď môžem tráviť čas s priateľkou, rodinou, kamarátmi a s mojimi štvornohými miláčikmi,“ uviedol Staššák.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album M. Staššáka