Soboťan Nôta dal tri góly Španielom. Prispel k postupu reprezentácie na majstrovstvá sveta

Lukáš Nôta v reprezentačnom drese (vpravo)

Florbalista Lukáš Nôta z Rimavskej Soboty žiari v extralige, v ktorej je najproduktívnejším hráčom. Minulý týždeň debutoval v seniorskej reprezentácii, strelil hetrik v zápase proti Španielsku a so spoluhráčmi oslávil postup na majstrovstvá sveta. Dejiskom kvalifikácie bolo poľské mesto Lóchow.

Dvadsaťdvaročný hráč ŠK Lido Prírodovedec Bratislava si odkrútil reprezentačnú premiéru v úvodnom kvalifikačnom zápase Slovákov, ktorí v C – skupine jednoznačne zdolali Veľkú Britániu 19:8. „Bol som rád, že som odohral prvý zápas v reprezentačnom drese. Naplnilo sa to, po čom som túžil, dočkal som sa tohto okamihu. Nemal som žiadnu trému pred mojím debutom. Snažil som sa rýchlo zohrať so spoluhráčmi, nepodarilo sa mi v tomto stretnutí bodovať,“ uviedol pre vobraze.sk Lukáš Nôta. Nastúpil v tretej útočnej formácii.

V druhom dueli Slováci remizovali s Nórmi 5:5, Nôta v ňom nezasiahol do hry. „Hrali sme iba na dve formácie. Bol to kľúčový zápas, priestor dostali skúsení hráči. Rovnako k tomu pristúpil súper,“ poznamenal odchovanec FBC Slovan R. Sobota.

Slováci v treťom vystúpení deklasovali Španielsko 23:0 a zabezpečili si postup na svetový šampionát, ktorý sa uskutoční vo Švédsku. Lukáš si v tomto zápase nielenže otvoril gólový účet v národnom tíme, ale pridal k tomu aj dva ďalšie presné zásahy. K suverénnemu triumfu nad Španielmi prispel hetrikom. „Potrebovali sme vyhrať čo najvyšším rozdielom, keďže sme súperili s Nórskom o prvé miesto v našej kvalifikačnej skupine. Podarilo sa mi streliť tri góly a mal som aj jednu asistenciu. Potešil sa už môj prvý gól a potom to už nejako išlo. Špeciálne som ten hetrik neoslavoval, ale znamenalo to pre mňa veľa, keďže to bol reprezentačný zápas,“ priblížil Lukáš Nôta.
Poukázal na to, že po tomto zápase si zabezpečil slovenský mančaft postup na svetový šampionát. „Splnili sme ten cieľ, s ktorým sme do Poľska cestovali. Obsadili sme prvé miesto v skupine. Dostať sa na majstrovstvá sveta nie je jednoduché, nie je to nič samozrejmé. Mali sme takú menšiu oslavu.“

Vo finále kvalifikačného turnaja nastúpili Slováci proti Česku, ktoré ovládlo D – skupinu. Českí florbalisti však hladko porazili tím spod Tatier 10:1. „Keďže sme už miestenku na majstrovstvá sveta mali vo vrecku, brali sme to ako dobrú prípravu na ne. Vysoko sme prehrali, lenže nastúpili sme proti top súperovi. Česi získali strieborné medaily na predchádzajúcich majstrovstvách sveta,“ vyjadril sa Nôta. Bol to tretí zápas, v ktorom ho tréner Radomír Mrázek nasadil do hry.

Lukáš Nôta získal v kvalifikácii nielen cenné skúsenosti, ale vrátil sa bohatší aj o nové poznatky. „Keď porovnám slovenskú extraligu a medzinárodnú scénu, tak rozdiel je v silovej vyspelosti hráčov. Pokúsim sa popracovať na tom, aby som zosilnej.“

Mládežníckym reprezentantom nebol, do áčka však prenikol. „Keď sme spievali so spoluhráčmi pred zápasmi slovenskú hymnu, mal som trochu zimomriavky. Prežíval som emócie spojené s tým, že idem reprezentovať Slovensko. Bolo iné hrať v národnom tíme než na klubovej úrovni. Bol som hrdý, že reprezentujem svoju krajinu,“ opísal pocity študent Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Lukáš Nôta netají ambície zahrať si medzi svetovou elitou. „Dovtedy mám veľa času, aby som sa zlepšil. Šampionát sa uskutoční v decembri,“ dodal florbalista, ktorého zdobí inštinkt strelca.
So 72 bodmi (37 gólov a 35 asistencií) je najproduktívnejším hráčom extraligy. Prežíva životnú sezónu. ŠK Lido Prírodovedec Bratislava, ktorého je oporou, figuruje v tabuľke na tretej priečke. „Máme ambície postúpiť do finále,“ naznačil Nôta.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album L. Nôtu