Rimavskosobotskí hokejisti dosiahli historický úspech

Hokejisti HKM Rimavská Sobota ukončili sezónu 2022/2023 najlepšie, ako vedeli, a to získaním prvenstva v druhej lige. Tento úspech sa zapíše nielen do histórie klubu, ale aj mesta. V tretej najvyššej súťaži zápolilo celkovo štrnásť tímov, ktoré boli rozdelené do dvoch základných skupín s rovnakým počtom účastníkom. V porovnaní s predchádzajúcim ročníkom štartovali Soboťania v tej západnej, kde si odkrútili premiéru. Ich súpermi v nej boli: HK Iskra Partizánske, HO Hamuliakovo, HK Delikateso Bratislava, MŠK Púchov, HC Dukla Senica a HK Detva. V kvalitatívne silnej skupine, v ktorej bolo niekoľko ašpirantov na celkové druholigové prvenstvo, obsadila R. Sobota tretiu priečku. V nadstavbe hrala proti tímom z východu republiky (HK Steel Team Trebišov, MHK Kežmarok, HK Bardejov) a preniesla si do nej body s postupujúcimi tímami zo západnej skupiny (Detva, Senica). Po nadstavbe figurovali Gemerčania rovnako na tretej priečke. Vo vyraďovacej fáze potom prešli cez Bardejovčanov, bratislavské Delikateso a vo finále zdolali Detvanov 3:1 na zápasy. Vybojovali si vytúžený druholigový primát, o ktorý sa roky pokúšali. Zároveň si hráči HKM zabezpečili miestenku do prvoligovej súťaže (Tipos SHL), keďže barážové stretnutia sa už v tomto ročníku nekonali.

Klub má záujem o prvú ligu
„Bola to dlhá a náročná cesta, každý súper bol kvalitný. Sezóna je dlhodobá a mali sme aj menšiu krízu, keď prišli aj prehry a niektoré zápasy boli také, ako sa povie „ukopané“, ale na play-off nám to všetko klaplo. Vyhýbali sa nám zranenia a silou kolektívu a s rozdielovými hráčmi sme dokázali zvládať enormne ťažké zápasy v play-off. Dosiahli sme vytúžený titul a priamy postup do 1.SHL, čím sme prepísali históriu klubu a mesta Rimavská Sobota. Finálová séria priniesla naozaj veľké derby, kde to bolo vidieť nielen na ľade, ale aj tribúne. Ako tím sme dali do toho všetko, každý jeden hráč dal do toho sto percent. Boli sme ako jediný tím počas celej sezóny, ktorý dokázal zdolať Detvu na jej domácom ľade v riadnom hracom čase,“ uviedol pre vobraze.sk prezident HKM Rimavská Sobota Michal Slovák.

Netají, že tento úspech sprevádzajú neopísateľné pocity. Je to výsledok zodpovednej práce, ktorú už roky v klube robia. Pred každou sezónou sa snažia zložiť tím z kvalitných hráčov a dôraz kladú na to, aby vytvorili silný kolektív. Vedeli, že liga bude náročná a niekoľko klubov deklarovalo postupové ambície.

Teraz nastáva obdobie, v ktorom sa rozhodne, v akej súťaži bude R. Sobota účinkovať. „Ako klub máme záujem hrať 1.SHL. Teraz budú prebiehať rokovania s mestom, pretože mesto je pre nás kľúčové a bez neho to nepôjde. Ďalšia vec bude spolupráca s partnermi. Veríme, že sa to podarí a na Gemeri bude prvýkrát v histórií 1. SHL,“ povedal Michal Slovák.

Hráči tvorili fantastický kolektív a boli súdržní
Kormidelníkom Rimavskej Soboty je od roku 2017 skúsený Ján Podkonický. Počas jeho pôsobenia na trénerskej lavičke HKM doviedol svojich zverencov trikrát do finále, z toho posledné ťaženie už bolo úspešné. „V Rimavskej Sobote pôsobím už šesť sezón, z ktorých pre koronavírus jednu sezónu zrušili. Vymenilo sa dosť chlapcov, ale len cudzích, gro tímu tvorili chalani z Rimavskej Soboty a okolia. Stále tu bol dobrý kolektív, na ktorý spomínam kladne. O víťazstvo sme bojovali štyri sezóny, porazili sme tú smolu a konečne postúpili do prvej ligy,“ priblížil kouč Ján Podkonický.

V tejto sezóne pribudli niektoré posily, ktoré podľa trénera dopomohli k celkovému víťazstvu. „Veľkými posilami boli Ďaloga a Solomonchak, potom dvaja chalani z Banskej Bystrice Sarvaš a Kadlečík. Samozrejme, aj stále opory tímu a tiež mladí chlapci, ktorí veľa nehrali, ale aspoň si pričuchli k mužskému hokeju. Je mi to ľúto, že nemohli viac hrať, ale v play-off boli veľmi kvalitné tímy. Ak budú na sebe makať, tak budú prínosom pre rimavskosobotský hokej,“ poznamenal Podkonický.

Finálový boj mal špeciálny náboj, v drese Detvy sa objavilo niekoľko bývalých hráčov HKM. Podľa trénera to bol nádherný boj a priaznivci obidvoch celkov vytvorili výbornú atmosféru na oboch štadiónov. Tá sa len tak nevidí. „Keď od nás odišli Zorvan, Gábor, Búda, tak som im pred sezónou povedal: Dajte pozor, aby sme sa vo finále nestretli. A vyšlo to. Mne ich bolo ľúto, pretože opäť prehrali vo finále. Pod mojím vedením sa im to tiež nepodarilo, no teraz boli na druhej strane barikády a zase prehrali. Moji chalani sa dali dokopy, tvorili fantastický kolektív, boli súdržní, a preto vyhrali túto ligu. Každé mužstvo sa posilnilo do play-off, nás posilnil iba Koksharov a na zápasy do Detvy prišiel Peter Fabuš. Práve on rozhodol prvý duel v Detve, ktorý bol pre nás veľmi dôležitý. Doma sme boli v tých dvoch zápasoch lepší, my sme prihrali Detve na všetky góly a oni ťažili z našich chýb,“ zhodnotil finálovú sériu. Soboťania v nej prehrali druhý domáci duel.

„Tento úspech isto pritiahne na ľad niekoľko nových detí. V Rimavskej Sobote chodilo po mojom príchode na zápasy približne tristo divákov a teraz sedemsto, tak ten hokej napreduje a mesto ním žije. Uvidíme, ako sa celková situácia vyvinie, či to mesto zasponzoruje a rozhodneme sa postúpiť do prvej ligy,“ uviedol tréner Podkonický.

Kapitánom HKM bol ruský útočník Vladislav Solomonchak. Rimavskú Sobotu posilnil pred týmto ročníkom, vedenie klubu ho dotiahlo z prvoligového Humenného. Solomonchak zaznamenal 54 kanadských bodov (21 gólov a 33 asistencií). V produktivite ho s 57 bodmi predstihol rimavskosobotský spoluhráč Michal Babkovič (16 gólov, 41 asistencií). Najlepším kanonierom HKM i súťaže sa stal Martin Ďaloga, ktorý nastrieľal 29 gólov a pridal k nim 23 asistencií. S 52 bodmi bol tretím najproduktívnejším hráčom Rimavskej Soboty. Tento trojlístok hokejistov ovládol produktivitu druhej ligy.

Zdroj: vobraze.sk, foto: Ján Čajko