Revúčanka Tamara sa ukázala v dobrom svetle na majstrovstvách sveta

Tamara Molentová v popredí

Zaujala bežeckými výkonmi. Ukázala, že má potenciál a treba s ňou počítať. Biatlonistka Tamara Molentová si odkrútila premiéru na svetovom mládežníckom šampionáte. Jeho dejiskom bol Ščučinsk v Kazachstane. Sedemnásťročná Revúčanka zápolila v kadetskej kategórii. Vo vytrvalostných pretekoch na 10 km obsadila 56. miesto. Napriek tejto pozícii to však zvládla bežecky výborne. „Bola som sklamaná z umiestnenia. Ak by som predviedla lepšiu streľbu, mohla som skončiť oveľa vyššie. Nebola som spokojná s mojím streleckým výkonom. Veľký problém mi robil vietor, na ktorý som pri streľbe v ľahu zle zareagovala,“ povedala pre vobraze.sk talentovaná Tamara Molentová.

V rýchlostných pretekoch na 6 km sa umiestnila na dvanástej priečke. Považuje ich za vôbec najvydarenejšie na majstrovstvách sveta. Zo štyroch Sloveniek bola najlepšia. Opäť si počínala výborne bežecky na lyžiach. „Po tých nevydarených vytrvalostných pretekoch mi tieto vyšli a bola som tomu veľmi rada. Dokázala som aj dobre zareagovať na vietor. Na umiestnenie v najlepšej desiatke mi chýbalo iba päť sekúnd. Mrzelo ma, že som do nej neprenikla. Viem, na čom mám pracovať. Bola som však veľmi šťastná, pretože som zopakovala dvanásty najlepší bežecký čas z vytrvalostných pretekov. Navyše, mala som v rýchlostných pretekoch aj dobrú streľbu,“ skonštatovala odchovankyňa revúckeho biatlonu. V súčasnosti háji farby ŠK Železiarne Podbrezová.

V stíhacích pretekoch, ktoré nadväzovali na rýchlostné, skončila šestnásta. „Po bežeckej stránke to bolo veľmi dobré, ale urobila som veľa zbytočných chýb na strelnici. Tá moja streľba je v porovnaní s ostatnými pretekárkami dosť pomalá. K týmto časovým stratám sa pridali aj trestné kolá po nepresnej streľbe,“ uviedla Molentová.

Súťažila tiež v zmiešanej štafete, v ktorej obsadilo Slovensko jedenáste miesto i v štafete kadetiek. V nej skončili Slovenky deviate. „Bola som spokojná so svojím výkonom v mixe, v ktorom som i dobre strieľala. Udržala som priebežnú pozíciu nášho družstva. V štafete kadetiek to nebolo podľa mojich predstáv, išla som dve trestné kolá a stratila som dôležitú ôsmu pozíciu,“ zhrnula účinkovanie v štafetách.

Tamara Molentová zápolila v tomto roku na troch vrcholných podujatiach. Najskôr to bol Európsky olympijský festival mládeže v Taliansku, po ňom nasledovali majstrovstvá Európy junioriek v Lotyšsku a v marci mládežnícke majstrovstvá sveta. „Do všetkých pretekov som dávala maximum v danom momente. Myslím si, že kondične som tieto podujatia zvládla, iba na ME som mala menší bežecký výpadok. Premiérová účasť na majstrovstvách sveta mi ukázala, že stále je veľa vecí, na ktorých ešte treba veľa pracovať,“ povedala Molentová.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album T. Molentovej, FB Turaz Kazangapov