Rapčan sa presadil na zápasníckej žinenke. Slúži v armáde a pochvaľuje si túto prácu

Pavol Rapčan (vľavo)

Zápasník Lokomotívy Rimavská Sobota Pavol Rapčan hodlá pokračovať v rozširovaní zbierky majstrovských titulov. Zápolil na majstrovstvách sveta i Európy juniorov. Je príslušníkom Ozbrojených síl SR. Má ambície štartovať na armádnych majstrovstvách sveta.

Preukazuje svoje schopnosti na žinenke. Na tohtoročných majstrovstvách Slovenska seniorov získal zlato v grécko-rímskom štýle (do 67 kg). Dejiskom republikového šampionátu bola v máji Rimavská Sobota. Vo voľnom štýle neprenikol na pódiové pozície, ale vynahradil si to o deň neskôr medzi klasikmi. „Upravoval som si váhu z jedného dňa na druhý, aby som mohol štartovať v nižšej hmotnostnej kategórii. Za noc som zhodil štyri kilogramy. Behal som a potil som sa v saune, aby sa mi to podarilo. Oplatilo sa mi to však, keďže som si vybojoval titul. Mal som z neho radosť. Vyhral som štyri zápasy na ceste za ním,“ povedal pre vobraze.sk dvadsaťdvaročný Pavol Rapčan z Rimavskej Soboty. Ako dodal, je to jeho premiérový titul odvtedy, ako sa stal vojakom.

„Celkovo mám zhruba jedenásť titulov, teda vrátane tých mládežníckych. Mienim naďalej štartovať na majstrovstvách Slovenska, rád by som získal ďalšie zlaté medaily. Zápasenie patrí v mojej hierarchii stále vysoko. Mám silu, energiu i chuť,“ uviedol Rapčan.

Zápasil na vrcholných podujatiach
Bol mládežníckym reprezentantom a súťažil na majstrovstvách sveta i Európy juniorov. „Ako mládežnícky reprezentant som sa zúčastnil na medzinárodných turnajoch, ale to neboli také veľké podujatia ako majstrovstvá sveta či Európy. Bol to pre mňa veľký skok, keď som sa predstavil na svetovom šampionáte. Aj som si vravel, kam som sa to dostal a že je to paráda. Majstrovstvá sveta sa uskutočnili v Trnave. Podľahol som v úvodnom dueli reprezentantovi Kazachstanu a ten ma nepotiahol do repasáže. Na ME v španielskom Pontevedra som v prvom zápase viedol nad Talianom, ale napokon som s ním prehral na technickú prevahu. Rovnako ma už nepotiahol do repasáže,“ priblížil Pavol Rapčan účinkovanie na vrcholných podujatiach.

Najviac si cení dôveru, ktorú mu dal niekdajší mládežnícky reprezentačný tréner Erik Cap. Ten v súčasnosti vedie mužskú reprezentáciu. „Zobral si ma pod svoje krídla. Nemal problém s tým, že som bol z R. Soboty. Predtým veľmi nebrali Soboťanov do reprezentácie. Videl vo mne možno potenciál, to ma aj nakoplo, aby som sa zlepšoval,“ skonštatoval. Rapčan pôsobí tiež ako rozhodca. Poznamenal, že mal ísť aj na európsky šampionát juniorov do Macedónska, ale prišla pandémia koronavírusu. „V tom roku som sa vydal na dráhu profesionálneho vojaka,“ pripomenul.

Príslušník Ozbrojených síl SR
Vojakom sa túžil stať podľa jeho slov odmalička. „Lákalo ma to. Keď som nastupoval do Ozbrojených síl SR, starší brat v nich už pôsobil. Čoskoro budú tri roky odvtedy, ako som nastúpil do armády. Je radosť pracovať tam, kde pracujem,“ povedal Pavol Rapčan, ktorý je členom 13. mechanizovaného práporu v Leviciach. „To, že mám bojové schopnosti zo zápasenia, mi v ozbrojených silách pomáha. Je to hlavne o psychike. Mňa baví táto práca, je fajn. Som s ňou spokojný,“ podotkol.

Netají, že streľba bola pre neho zo začiatku ťažká, ale neskôr ho to chytilo. „Drilujeme ju, a to z rôznych zbraní. Som guľometník. Mali by sme dostať nové guľomety, s ktorými by tá streľba mala byť ľahšia.“ Doplnil, že ak by mal možnosť ísť na misiu do zahraničia, bral by to. Veľmi rád by sa predstavil tento rok na armádnych majstrovstvách sveta, ktoré sa uskutočnia v azerbajdžanskom Baku. „Dúfam, že sa mi to splní,“ zaželal si. Súťažne hrával florbal, v súčasnosti si ho zahrá už len rekreačne.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album P. Rapčana a M. Radnótiho