Prestížne cyklistické preteky povedú cez Klenovec i Hnúšťu, kde bude rýchlostná prémia. Medzi rozhodcami budú aj mená z okresu R. Sobota

Prestížne medzinárodné cyklistické preteky Okolo Slovenska povedú tento týždeň aj okresom Rimavská Sobota. A to v piatok v rámci najdlhšiej etapy, ktorá meria 210 kilometrov. Jej súčasťou bude aj úsek Kokava nad Rimavicou, Sedlo Chorepa, Klenovec, Hnúšťa či Sedlo Brezina. Profesionálni cyklisti budú pokračovať na Ratkovú, Štítnik, Dobšinú. Cieľ je v Spišskej Novej Vsi, kde by pretekárov pred záverom mala čakať rarita, keď po nekvalitnej ceste majú kvôli bezpečnosti ísť po klasickom koberci. 

Na 66. ročníku sa predstavia štyri World Tour tímy a známe tváre aj z Tour de France či jarných klasík. Okrem nich si diváci užijú v akcii aj šestnástich Slovákov, tentokrát bez Petra Sagana. Štartovať bude ale jeho brat Juraj Sagan, Patrik Tybor či Lukáš Kubiš.

Štart piatkovej etapy je v Detve o 12.15 hod. Na Chorepe, kde bude horská prémia, by prví pretekári mali prechádzať okolo 13.19 hod., Klenovcom 13.22 hod. Mestom Hnúšťa, kde bude rýchlostná prémia, majú prechádzať o 13.28 hod. a na Brezine by mali byť 13.38 hod. Priemernú rýchlosť by mali mať viac ako 40 kilometrov za hodinu. Súčasťou etapy bude sedem horských prémií a tri rýchlostné. Počas pretekov Okolo Slovenska musia vodiči rátať s obmedzeniami. Tie odštartujú prológom v utorok.

Organizátori odporúčajú, ak chce verejnosť a priaznivci cyklistiky prísť a podporiť pretekárov, nech tak urobia v dostatočnom predstihu niekoľkých desiatok minút. „Treba tam byť však vždy skôr, lebo cesty budú odstavené,“ povedal pre vobraze.sk jeden z rozhodcov Ján Juhaniak z Rimavskej Soboty, ktorý sa už pravidelne zúčastňuje na tomto podujatí, tentokrát má byť v zbernom vozidle na konci pelotónu.

Jeho cyklistický kolega Pavol Hedvigy z Veľkých Teriakoviec bude tentokrát vo vozidle ako vodič a bude mať na starosti cyklistov v čele pretekov. „Obidvaja sme v rozhodcovskom zbore už pár rokov. Zatiaľ sme sa osvedčili, keď nás volajú štvrtý, piaty rok,“ priblížil.  

Na rozhodcovskú dráhu sa vybrali, lebo chceli vedieť a spoznať, ako to chodí organizačne vo vnútri pretekov. „Lebo cyklisti len preletia naokolo počas pretekov, ale nevidno, čo všetko za tým je,“ dodal Juhaniak. Svoje skúsenosti potom odovzdávajú pri organizovaní cyklistických udalostí v regióne.

Zdroj: vobraze.sk