Na T. Vrchu sa išli cyklistické preteky celoslovenského významu + VIDEO a FOTO

V okolí Teplého Vrchu sa v sobotu počas uplynulého víkendu konali majstrovstvá Slovenska cestnej cyklistike v časovke jednotlivcov. V nedeľu sa následne bojovalo aj o body do celoročnej súťaže Merida Road Cup. Súťažilo sa vo viac ako desiatich kategóriách.

V sobotu bol na približne 20-kilometrovej trati najrýchlejším Dávid Kaško (Cyklistický tím FIREFLY) s časom 0:26:32,04. Ten si v minulosti obliekal aj dres rimavskosobotského klubu a v súčasnosti je v širšej nominácii reprezentácie Slovenska. Medzi ženami kraľovala Oľga Cabanová z (CK Rimavská Sobota) s časom 0:33:11,47. V kategórii kadetov obsadil prvé miesto Roman Vaľo ml. (CK Rimavská Sobota), nemal však žiadneho súpera. Do cieľa prišiel s časom 0:32:50,21. Kompletné výsledky si môžete pozrieť tu. „Tieto preteky sa konali vyslovene z toho dôvodu, že Slovenským zväzom cyklistiky po vlaňajšom veľkom úspechu sme boli, ako organizátori vyžiadaní, aby sme to zopakovali,“ povedal pre vobraze.sk predseda CK Rimavská Sobota Ondrej Bakša.

„Z našich pretekárov prekvapili a solídne výkony podali Adriana Škorňová a Viktória Štepaníková. Nádeje, ktoré sme vkladali do Oľgy Cabanovej, boli naplnené, pretože si Oľga opäť obliekla majstrovský dres. Ďalším našim želiezkom v kategórii masters bol Vladimír Melo, obsadil šieste miesto. Marián Balažovjech a Alexander Szabó, ktorí podali solídne výkony a umiestnili sa na bodovacích miestach,“ referoval Bakša.

Z rúk starostky obce Teplý Vrch Jany Janšovej si víťazný pohár preberá Oľga Cabanová

V časovke z domáceho klubu CK RS dosiahol najlepší čas Ivan Vigoda z R. Soboty. S časom 0:29:54,52 obsadil siedme miesto. Podľa jeho slov to bol jeho osobne zatiaľ najlepší výkon.

Na obľúbených cyklistických pretekoch Peklo Gemera, ktoré mali celoslovenský význam a boli súčasťou Merida Road Cupu, bodovali aj tunajší pretekári. Bolo medzi nimi aj niekoľko žien. Podľa výkonnostnej kategórie prešli jeden až tri vyše tridsaťkilometrové okruhy kopcovitého terénu v okolí Teplého Vrchu, Lukovišť či Padaroviec. Spoločnosť im robil nepríjemný vietor. Napriek tomuto živlu ho prešli všetci, ktorí nemali technické problémy. Pretekalo sa za plnej premávky. Okrem profíkov z celého Slovenska vo viacerých kategóriách sa s trasou pobili aj hobbíci, niekoľkí sedemdesiatnici veteráni či príslušníčky nežnejšieho pohlavia. Medzi nimi počas víkendu jednoznačne excelovala Oľga Cabanová z (CK Rimavská Sobota), ktorá dominovala po obidva dni.  

Absolútny víťaz medzi mužmi v cieľovej rovinke Dávid Kaško (Cyklistický tím FIREFLY)

Absolútnym víťazom medzi mužmi sa stal Dávid Kaško (Cyklistický tím FIREFLY), tri kolá zdolal za 2:25:08,00. Doteraz najlepší čas na tejto trati držal Adrián Babič, ktorého minulý mesiac zrazilo auto a tragicky zahynul. Kompletné výsledky pretekov Merida Road Cupu: Peklo Gemera si môžete pozrieť tu.

Najstarším pretekárom bol Milan Karaba, ktorému sa vek blíži k osemdesiatke. Ako nám prezradil, pohyb je zdravý a prospieva srdcu a celkovému zdraviu. Je vegetarián a pretekal na vyše 30-ročnom pretekárskom bicykli o hmotnosti deviatich kilogramov. Niektoré komponenty pripomínali ešte garážovú výrobu. Tridsaťkilometrový okruh prešiel svojim tempom za 1:11:25,00 a vo svojej vekovej kategórii neskončil na poslednom mieste. Ešte pred vyhodnotením sa vybral na vlak do Leopoldova. Entuziazmom sršali aj jeho mladší kolegovia, ktorí mali viac ako 70 rokov. U pretekárov bola veľká spokojnosť s traťou aj organizáciu podujatia.

Okruh Peklo Gemera je obľúbený, no zároveň náročný. V nedeľu sa k tomu pridal aj spomínaný vietor. „Cyklisti robia svoj šport s láskou, cibria svoju výkonnosť a vyslovene sa na tento okruh tešia. Vyzdvihujú veľmi malú frekvenciu dopravy, posledné roky už aj kvalitné cesty,“ priblížil Bakša. Ako podotkol, mali už aj návrhy, aby tu boli aj veľké majstrovstvá Česka a Slovenska. Viac sa dozviete vo videu.

Zdroj: vobraze.sk