Pavol Slíž má na konte pozoruhodné úspechy

Pavol Slíž toho dosiahol v silovom trojboji veľa. Výrazným spôsobom obstál na medzinárodnom fóre. Zdobí ho predovšetkým titul majstra sveta vo váhe do 83 kg a tri tituly európskeho šampióna v silovom trojboji. Z majstrovstiev sveta má i bronz. Tieto veľké úspechy zaznamenal v kategórii masters. Na vrcholných podujatiach si vybojoval medaily aj za umiestnenie v jednotlivých disciplínach, z ktorých trojboj pozostáva (drep, tlak na lavičke a mŕtvy ťah). Slíž je s týmto športovým odvetvím naďalej spätý, ako tréner pripravuje dcéru Patríciu a k silovému trojboju priviedol tiež syna Kristiána. Obidvom sa na tomto poli darí. Teší ho, že presedlali na tento šport. „Myslím si, že Paťka má nakročené na veľké úspechy, ak sa podarí zrealizovať to, čo plánujeme,“ uviedol pre vobraze.sk Pavol Slíž (48).

Policajt a silák v jednom
Je príslušníkom Policajného zboru, pracuje na odbore kriminálnej polície Okresného riaditeľstva v Rimavskej Sobote. Pavol Slíž pochádza zo Svätoplukova a roky hájil farby tamojšieho PWL – clubu.

Kariéru oficiálne neukončil. „Pravdepodobne však už súťažiť nebudem,“ skonštatoval silák, ktorý stále posilňuje. V mladosti sa venoval aj zápaseniu voľným štýlom v Plastike Nitra. „Silový trojboj ma od začiatku bavil. Sadol mi tento šport,“ zdôraznil mnohonásobný majster Slovenska. „Aj som to prestal počítať. Majstrovské tituly som získal medzi dorastencami, mužmi i v kategórii masters,“ podotkol. Do Rimavskej Soboty prišiel pred vyše dvadsiatimi rokmi vďaka tomu, má odtiaľto manželku Táňu. Spoznal sa s ňou v priebehu štúdia na vysokej škole v Nitre.

Svetový šampión
Nadvíhal tony železa. Tréningová drina priniesla ovocie. Zaskvel sa hlavne v roku 2014, keď sa v Plzni stal majstrom sveta masters (nad 40 rokov). „To bol vrchol mojej kariéry. Každý športovec chce dosiahnuť takéto méty,“ podčiarkol Slíž. Doplnil, že medzi európskymi titulmi nerobí nejaké rozdiely, dáva ich na rovnakú úroveň. „V podstate som dosiahol všetko, čo sa dalo. Akurát v mužskej kategórii som nezískal na majstrovstvách sveta či európskom šampionáte medailu v trojboji. Skončil som na nich okolo ôsmeho – desiateho miesta. Kvôli zdravotným problémom som mal sedem rokov prestávku. To sa prejavilo. Po zranení som sa vrátil na medzinárodné podujatia už do kategórie masters,“ pripomenul Pavol Slíž.

Národný rekordér
Naďalej je držiteľom troch slovenských rekordov vo váhe do 83 kg, a to v drepe (320 kg), v mŕtvom ťahu (290 kg) i celkovo v trojboji (775 kg). Jeden vytvoril ešte v roku 2012 a dva v spomínanom roku 2014. „Ťažko povedať, ako dlho ešte tie rekordy vydržia. Zatiaľ som nezaregistroval na súťažiach takého pretekára, ktorý by ich mohol prekonať. Vždy sa ale môže niekto nový objaviť, veľa ľudí chodí do posilňovne, je to len otázka času,“ reagoval Slíž. Zdôraznil, že v silovom trojboji treba zvládnuť techniku i využiť dresy, ktoré majú súťažiaci. „Každá z troch disciplín je v niečom inom náročná. Najradšej mám drep, hoci ide o najťažšiu disciplínu a začíname ňou. Keď som ju dobre zvládol, išlo to už potom samé.“

Zdroj: vobraze.sk, foto: album Pavla Slíža