Klenovský odchovanec získal na majstrovstvách Slovenska striebro

V čierny dresoch dvojica Šmatlák/Slosiariková

Bedmintonista Richard Šmatlák (23) získal na majstrovstvách Slovenska striebornú medailu v mixe. Po boku odchovanca klenovského Družstevníka, obliekajúceho si dres Lokomotívy Košice, hrala Sofia Slosiariková. Tá rovnako háji farby košickej Lokomotívy. Dejiskom republikového šampionátu za rok 2021 bol minulý týždeň Trenčín.

Šmatlák so Slosiarikovou boli nasadenými šestkami. V úvodnom kole mali voľný žreb. Zásluhou troch vyhratých zápasov potom postúpili do finále. Pár Šmatlák/Slosiariková v ňom podľahol najvyššie nasadenej dvojici Vachálek/Peruňská (Spoje Bratislava) 0:2 na sety.

Šmatlák sa predstavil aj vo dvojhre i vo štvorhre, ale na pódiové pozície v nich neprenikol. V singli obsadil 5. – 8. miesto. V debli bol jeho partnerom Ľuboš Petrovský (KPŠ Košice) a vypadli v prvom kole. „Som veľmi rád, že sa po dlhej covid prestávke uskutočnili M-SR, a že sa mi podarilo získať medailu,“ uviedol pre vobraze.sk Richard Šmatlák. „Ešte deň pred turnajom som mix ani nemal hrať. S partnerkou sme sa dohodli až na poslednú možnú chvíľu pred uzatvorením prihlášok,“ dodal. Podľa jeho slov po zverejnení vyžrebovania videli šancu na zisk medaily. „Samozrejme, nebolo to isté a bolo treba kráčať od zápasu k zápasu. Kľúčový bol duel o postup do semifinále, ktorý považujem za najťažší. Zvládli sme ho však a pár Turcsányi/Vojteková (Lokomotíva Košice, DBK Bratislava) sme zdolali 2:1 na sety,“ poznamenal rodák z Hnúšte.

„Vo finále sme čelili prvému nasadenému páru, ktorý nám nedal veľké šance na výhru. Vachálek a Peruňská tvoria pár už dlhú dobu, sú zohratí na kurte, a to bolo vidieť aj na výsledku. Každopádne som veľmi rád za výkony, ktoré sme s partnerkou Sofiou predviedli a strieborná medaila z majstrovstiev Slovenska dospelých vždy poteší,“ skonštatoval Richard. V marci získal s Lokomotívou Košice striebornú medailu tiež v extralige zmiešaných družstiev.

Šmatlák zápolil ako mládežnícky reprezentant na vrcholných podujatiach. Je viacnásobným majstrom Slovenska. Do dejín klenovského bedmintonu sa zapísal výrazným spôsobom. Bol aj v seniorskej reprezentácii.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album R. Šmatláka