Kapustová kraľovala na majstrovstvách Slovenska

Biatlonistka Ema Kapustová na stupni víťazov
Biatlonistka Ema Kapustová na stupni víťazov

Ema Kapustová sa stala uplynulý víkend dvojnásobnou majsterkou Slovenska v letnom biatlone. Súťažila v juniorskej kategórii. Na republikovom šampionáte v Predajnej najskôr v sobotu dominovala v rýchlostných pretekoch na tri kilometre. V nedeľu zas ovládla preteky s hromadným štartom na päť kilometrov. „Išla som do pretekov s tým, že chcem podať svoj maximálny výkon. Nesústredila som sa veľmi na víťazstvo, ale na to, aby som urobila všetko, čo je v mojich silách a uvidím, na čo to bude stačiť. Tešia ma strelecké výkony. Som vďačná za obidva tituly majsterky Slovenska v juniorskej kategórii, ktoré som získala ako jedna z najmladších v nej,“ uviedla pre vobraze.sk osemnásťročná Revúčanka Ema Kapustová.


V rýchlostných pretekoch mala stopercentnú streľbu. Súperkám nedala na trati šancu. „Môj bežecký čas bol taktiež kvalitný, takže v konečnom účtovaní som vyhrala s prehľadom,“ reagovala členka ŠK Železiarne Podbrezová. Jej trénerom je Peter Kazár. Bežecká časť pozostávala z klasického behu. V pretekoch s hromadným štartom to mala náročnejšie. „V nedeľu som netrafila jeden terč, a to úplne posledný v stoji. Bojovala som o titul až do úplného konca s Majkou Remeňovou, ktorá mi v poslednom kole dala zabrať po bežeckej stránke. Od strelnice mi dýchala na päty, čo ma hnalo dopredu, no zároveň som už toho aj mala dosť. Udržala som si však pozíciu a zvíťazila som,“ priblížila súboj o prvenstvo Ema.

Podľa jej slov je veľmi rada, že získala dva tituly. Považuje to za pekné ukončenie letnej sezóny. „S babami sme vyrovnané a v každých pretekoch mám čo robiť, aby som vydala zo seba maximum. Dve zlaté medaily ma každopádne povzbudili do ďalšej práce vo vzťahu k zimným pretekom,“ poznamenala Kapustová. Tá štartovala v auguste na majstrovstvách sveta v letnom biatlone, ktoré prebiehali v Novom Meste na Morave. Biatlonisti v Česku zápolili na kolieskových lyžiach. Ema obsadila pätnáste miesto v stíhacích pretekoch na 7,5 km. Bol to jej najlepší výsledok na šampionáte. „Na prienik do top desiatky som mala. Ale keďže som prvýkrát oficiálne súťažila v juniorskej kategórii, bola som za to pätnáste miesto rada. Preteky mi ukázali, na čom treba popracovať,“ skonštatovala odchovankyňa Klubu biatlonu Magnezit Revúca.

Revúčan Tomáš Sklenárik (UMB Biathlon Team) si priviezol zo spomínaných majstrovstiev sveta bronzovú medailu. Získal ju medzi juniormi v rýchlostných pretekoch na 7,5 km.

Na snehu sa na nadchádzajúcu sezónu Kapustová zatiaľ nepripravovala. „V októbri sa chystáme na Dachstein a neskôr pôjdeme na sústredenie do Švédska. Odtiaľ potom už pôjdeme na prvé medzinárodné preteky,“ avizuje. Na prelome februára a marca tohto roka pútala pozornosť na mládežníckych majstrovstvách sveta v rakúskom Obertilliachu. Vo vytrvalostných pretekoch kadetiek na 10 km si ukoristila bronz. Výborný výkon predviedla tiež v stíhacích pretekoch na 7,5 km, v ktorých obsadila deviate miesto.

Na majstrovstvách Slovenska v Predajnej sa však presadili i ďalší biatlonisti, ktorí vyšli z revúckej liahne, ale pôsobia už inde. Dva tituly získala dorastenka Tamara Molentová (ŠK Železiarne Podbrezová) a jeden Lukáš Ottinger (Dukla Banská Bystrica) v hromadnom štarte mužov.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album E. Kapustovej