Kanátová viedla reprezentáciu na európskej scéne z pozície kapitánky

Sophia Kanátová
Sophia Kanátová so šiškou

Sophia Kanátová bola kapitánkou slovenskej reprezentácie žien na majstrovstvách Európy nižšej výkonnostnej kategórie (Conference 1) v sedmičkovom ragby. Dvadsaťpäťročná športovkyňa z Mojína, rimavskosobotskej mestskej časti, je však predsa len známejšia ako džudistka. Dejiskom podujatia bol v úvode júna Belehrad. Slovenky obsadili v metropole Srbska siedmu priečku. Nesúperia s kontinentálnou elitou. „Sme účastníčkami najnižšej kategórie majstrovstiev Európy. Siedma priečka z trinástich tímov je fajn umiestnenie. Mali sme však viac smoly ako potrebného šťastia. S družstvami, ktoré skončili nad nami, sme pritom odohrali vyrovnané zápasy. S výkonmi, ktoré som predviedla, som bola spokojná,“ uviedla Kanátová. Kapitánkou národného tímu bola už aj v predchádzajúcich sezónach. Na klubovej úrovni háji farby pražského RK Petrovice.

„V reprezentácii máme takmer nové družstvo. Pribudlo do neho osem nových dievčat. Som jednou z dvoch hráčok, ktoré v tíme pôsobia najdlhšie. V Belehrade sme však hrali za posledné roky asi najkrajšie ragby. Na tomto tíme sa dá stavať,“ skonštatovala Sophia Kanátová. Trénuje s hráčkami 1. RC Slovan Bratislava. „Je to klub, v ktorom som začínala s ragby. Jeho tréner je zároveň reprezentačným trénerom. Ide o jediný klub na Slovensku, kde sa hrá ženské ragby. Škoda, že tento šport nie je na Slovensku rozšírený.“

Sophia pracuje ako športovo-administratívna pracovníčka Slovenského zväzu džuda. V Slávii STU Bratislava zaúča do jeho tajov deti. Vlani sa vrátila na tatami aj ako džudistka. Venuje sa tiež zmiešaným bojovým umeniam – MMA. Premiérový súťažný zápas v tomto odvetví vlani zrušila pre zranenie. Priznáva, že má adrenalín v krvi.

„Momentálne som si vybrala to, čo mi robilo najväčšiu radosť, a to je ragby. Považujem ho teraz za prioritu. Svoje som si už ako džudistka odžila, MMA je pre mňa stále niečo nové,“ zdôraznila Sophia Kanátová, viacnásobná majsterka Slovenska v džude. Štartovala v ňom na majstrovstvách Európy kadetiek i na Európskom olympijskom festivale mládeže.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album S. Kanátovej