Gulaev by mohol na OH v Paríži zaútočiť na medailové priečky

Zápasník Akhsarbek Gulaev (Lokomotíva Rimavská Sobota) nebude štartovať na olympiáde v Tokiu. Na OH v Paríži by mohol mať medailové ambície. Pre vobraze.sk to uviedol predseda ZO Lokomotíva Rimavská Sobota Jozef Radnóti. Pôvodne mal Gulaev zabojovať o olympijskú miestenku na májovej kvalifikácii v Sofii, ale napokon tam necestoval. Príležitosť dostal druhýkrát Boris Makoev (do 86 kg) a využil ju. V bulharskej metropole obsadil druhé miesto, ktoré znamenalo miestenku do Japonska.


„Zmenili sme rozhodnutie po tom, ako Gulaev získal v apríli titul na majstrovstvách Európy (do 79 kg) vo voľnom štýle. Ešte na tú hmotnostnú kategóriu do 86 kg nemá. Je majstrom Európy v neolympijskej váhe. Išlo tiež o to, aby vo vyššej hmotnosti neriskoval svoje meno a na olympijskú kvalifikáciu išiel znovu Makoev,“ ozrejmil Radnóti. Ako dodal, Akhsarbek vyhral v júni turnaj vo Varšave a vo svetovom rebríčku poskočil slovenský reprezentant na prvú priečku (do 79 kg). „Nie je smutný z toho, že na Hry do Tokia nepôjde. Aj jeho osobný tréner v Rusku mu vysvetlil, že to asi takto malo byť, že ešte na olympiádu nedozrel. Navyše, olympiáda mala byť už vlani, ale bola preložená na tento rok. Gulaev bol šťastný, že vyhral júnový turnaj vo Varšave a vyšvihol sa na prvé miesto vo svetovom rebríčku. Na jeseň by chcel získať zlato na svetovom šampionáte v Osle,“ povedal Jozef Radnóti. Pripomenul, že Gulaev je členom rimavskosobotskej Lokomotívy, no zároveň je zamestnancom VŠC Dukla Banská Bystrica.

Radnóti načrtol, že sa Akhsarbek Gulaev bude snažiť vybojovať si miestenku na OH v Paríži 2024. „Vtedy bude mať ideálny vek pre zápasníka. Bude mať 26 rokov. Je väčší predpoklad, že tam uspeje, ako by to bolo v Tokiu. Jedna vec je totiž zúčastniť sa na OH a druhá niečo tam aj dosiahnuť. Uvažujeme o medaile. Od budúceho roka by mal súťažiť vo váhe do 86 kg,“ vyjadril sa člen Výkonného výboru Slovenského zápasníckeho zväzu.

Na OH v Barcelone 1992 zasiahol v zápasení do bojov na žinenke Jozef Palatinus, odchovanec rimavskosobotskej Lokomotívy. „Palatinus už v tom čase nebol členom nášho oddielu. Gulaev by mohol byť prvým zápasníkom Lokomotívy Rimavská Sobota, ktorý sa predstaví na olympiáde. Nemá dôvod meniť klubovú príslušnosť,“ poznamenal Jozef Radnóti.



Zdroj: vobraze.sk, foto: album J. Radnótiho