Džudisti zvádzali súboje na medzinárodnom turnaji v R. Sobote + foto a video

Rimavskosobotský zimný štadión bol dejiskom zápolenia v džude. Šiesteho mája sa na ňom konal 45. ročník Grand Prix Rimavská Sobota. Súboje v rôznych kategóriách prebiehali na ôsmich tatami. „Myslím si, že toto bol jeden z veľmi úspešných ročníkov, ak nie vôbec najúspešnejší. Na turnaji sa predstavilo 732 pretekárov z dvanástich krajín. Takúto účasť sme ešte nemali, bola rekordná. Pôvodne sme však mali prihlásených až okolo 900 pretekárov. Domnievam sa, že sme to zvládli organizačne dobre, posledný zápas sa skončil okolo 17.30 h, zápasy sa pritom rozbehli okolo 11.00 h. Ak sa nemýlim, tak prvýkrát sa na turnaji predstavili bulharskí džudisti,“ povedal pre vobraze.sk predseda oddielu džuda TJ Mladosť Relax Rimavská Sobota Jozef Nociar. Na juh stredného Slovenska zavítal predseda Slovenského zväzu džuda Pavol Krejčí i podpredseda Jozef Tománek. Členom Výkonného výboru Slovenského zväzu džuda je Pavel Zvara z Rimavskej Soboty.

„Máme na organizáciu podujatia veľmi pozitívne ohlasy od predstaviteľov viacerých klubov. Pomáhali nám pri nej tiež rodičia Páčilo sa mi vyjadrenie trénera Antona Cenu z Kosova, že „nie sme najlepší, ale nikto nie je lepší od nás“. Jednotlivé váhové kategórie boli kvalitne obsadené. Bolo náročné presadiť sa,“ uviedol Nociar. Medzi rozhodcami tentoraz nemala Rimavská Sobota zastúpenie. „Mali sme rozhodcov aj z Maďarska a jedna rozhodkyňa bola z Poľska. Rozhodovala u nás už vlani,“ podotkol šéf oddielu.

Džudisti rimavskosobotskej Mladosti si vybojovali niekoľko medailí. Ako informoval Jozef Nociar, prvé miesto obsadili: Adam Misove (kategória U12 – do 55 kg), Oskar Belko (U10 – do 30 kg), Damian Sklenka (U10 – do 24 kg) a Matej Švec (U10 – do 20 kg). Na striebornej priečke sa umiestnili: Kevin Révesz (U12 – do 23 kg), Ela Papaneczová (U10 – do 30 kg), Leo Lajka (U10 – do 24 kg), Zsolt Lajka (U10 – do 20 kg), Zuzana Danyiová (U14 – do 30 kg) a Tomáš Husman (U14 – do 30 kg). Šesť zástupcov oddielu Mladosť Relax si prebralo bronzovú medailu: Lea Megelová (U12 – do 38 kg), Lea Slováková (U12 – do 42 kg), Kristína Kubíková (U14 – do 57 kg), Natália Kissová (U16 – 57) Jakub Durec (U16 – 66 kg) a Ema Krišteková (U10 – do 24 kg).



„Naši džudisti svojimi výsledkami nesklamali. Do bojov ich zasiahlo 47. Veľa z nich bolo prvýkrát na takomto veľkom turnaji. Čakáme však, že v budúcnosti to bude lepšie,“ skonštatoval predseda oddielu. Ako dodal, v celkom hodnotení bol najúspešnejším družstvom národný výber Maďarska, za ktorým nasledoval klub zo srbského Nového Sadu a tretí skončili džudisti z Moldavska.

V nedeľu sa uskutočnil na zimnom štadióne kemp pod taktovkou trénera Bertalana Hajtósa z Maďarska, strieborného medailistu z olympijských hier v Barcelone, niekdajšieho európskeho šampióna a medailistu z majstrovstiev sveta. „Kemp bol celkom úspešný. Zúčastnili sa na ňom i džudisti zo zahraničia. Viedli ho aj tréneri z nášho oddielu i náš odchovanec Viktor Ádám. Na kempe sa zúčastnilo veľa mladých džudistov,“ priblížil Jozef Nociar.

Zdroj: vobraze.sk