V Hrnčiarskej Vsi varilo kapustu osem tímov. Ľudia sa stretli a zabavili

Jubilejný desiaty ročník podujatia vo varení Hrnčiarskej kapusty sa konal v obci Hrnčiarska Ves. Do súťaže sa v sobotu 6. mája zapojilo osem tímov. Varili na dvore základnej školy na Hrádku. Ich výslednú prácu hodnotila päťčlenná porota. Podujatia sa zúčastnili domáci, pozvaní priaznivci jednotlivých tímov. Občerstviť sa prišli aj náhodní okoloidúci či cyklisti. Pre deti bol pripravený skákací hrad a večer to bola vatra slobody, ktorá bola už postavená na kopci.

„S priebehom podujatia som spokojný. Prešlo to bez problémov. Z ôsmich tímov boli tri rómske. Ľudia sa tu ale radi stretli a zabavili. O tom bolo hlavné motto tohto ročníka, čo je aj najdôležitejšia vec,“ povedal pre vobraze.sk starosta obce Hrnčiarska Ves Ján Melicher, podľa ktorého sa všetko zjedlo, lebo každý mal svojich priaznivcov. „Nebol ale ani problém, keď chceli aj cudzí ochutnať z kapustnice. Každý mal kotle plné. Hladný nebol nikto,“ zdôraznil. Porota dávala každej vzorke body a hodnotila vzhľad i chuť. „Po našom, aby to malo hlejzu,“ doplnil starosta. Súťažiaci svoju kapustu vyzdobili petržlenom, inokedy urobili srdiečko z bobkového listu, a to dali na vrch. Odmenené boli nakoniec všetky tímy. Tí najlepší dostali darčekové koše. Rómskym tímom sa tento rok darilo, obsadili prvé a tretie miesto.

Zvíťazil tím Lovári z Hrnčiarskej Vsi. Jeho členovia majú radi jedlo a ako pre vobraze.sk uviedli, na túto akciu chodia každý rok. Raz si už v minulosti prvenstvo vybojovali, vlani boli druhí a teraz ich víťazstvo veľmi potešilo. Za kotlíkom stáli kuchári Igor Cibuľa a Emil Horváth. Podľa ich slov do kapusty nedali údeninu, ale mäsom plnené kapustové listy. „Veľa robí dochutenie kapusty. Dávame tam aj vegetu, bujóny. Veľa dostácie treba. Musí byť dobrý základ a potom pokračujeme kapustovými plnenými listami, paradajkami, pretlakom,“ prezradili tvorcovia výhernej kapusty.

Podľa starostu obec pripravila stoly, lyžice, misky, chlieb, utierky, prístup k vode, drevo, servítky, hubky na umývanie. Za štartovné sa neplatilo a súťažiaci si mali priinesť len mäso, ingrediencie, ktoré im treba a kotlík. O zábavu sa postarala živá hudba a pod altánkom sa aj tancovalo.

Zastavili sa aj partie cyklistov. „Už to začína, ako nám robia cyklotrasu a vedia, že máme akciu, tak sa automaticky zastavia. Sme radi, že sa tu robí cyklocesta medzi Poltárom a Rimavskou Sobotou. O to sme bojovali, aby tá trasa bola,“ podotkol Melicher.

Zdroj: vobraze.sk

„Realizované s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín“