Džudista z R. Soboty zažil sklamanie. Chuť si chce napraviť na majstrovstvách Európy

Jeho výsledky pred majstrovstvami sveta juniorov boli dôvodom na optimizmus. Na turnaji Európskeho pohára v Grazi skončil džudista Viktor Ádám na bronzovej pozícii. Na podujatí Európskeho pohára si následne dokonca vybojoval v Prahe prvýkrát v kariére zlato. Vo svetovom rebríčku juniorov poskočil dvadsaťročný rodák z Rimavskej Soboty na štvrtú priečku. Na augustový svetový šampionát, ktorý sa konal v ekvádorskom meste Guayaquil, odlietal s medailovými ambíciami. Tie sa mu však nepodarilo v hmotnosti do 100 kg naplniť. V úvodnom kole mal člen Dukly Banská Bystrica voľný žreb. V druhom kole mu však vystavil stopku Daniele Accogli z Talianska. Duel sa skončil pred časovým limitom. Slovenskému reprezentantovi totiž bolo udelené tretíkrát shido, tretie napomínanie rozhodcom proti pravidlám znamenalo koniec duelu.

„Nepoznal som tohto súpera z Talianska. Reprezentačný kolega Benjamín Maťašeje mi však vravel, že je to veľmi dobrý džudista. Je to typ pretekára, ktorý nechce pustiť súpera do úchopu. Takéhoto protivníka som si neželal, nesadol mi spôsobom boja. Tretie shido som dostal pred koncom zápasu. Naposledy sa mi to stalo v dorasteneckej kategórii. Accogli bol dobrý v súboji o úchop, nejakým útokom ma však neohrozil,“ priblížil pre vobraze.sk Viktor Ádám. „Nebol som pasívny, ale ide o to, že talianski džudisti si veľmi nepustia súperov k telu. Nebol som na to zvyknutý. Taký je však šport. Som veľmi sklamaný, stalo sa, čo sa stalo, ale idem ďalej,“ pokračoval odchovanec TJ Mladosť Relax Rimavská Sobota. Jeho premožiteľ obsadil napokon piatu priečku. Slovák Maťašeje získal v rovnakej váhe bronz.

Vlani skončil Ádám na svetovom šampionáte juniorov v Taliansku na piatej priečke, čo je doteraz jeho maximum na vrcholných podujatiach.

V septembri sa predstaví na majstrovstvách Európy juniorov. Ich dejiskom bude Praha. „Miestenku na ME mám zabezpečenú. Dúfam, že si tam napravím chuť po MS v Ekvádore. Uvidíme, aký v Česku budem mať žreb,“ poznamenal mládežnícky reprezentant.

Džudista z R. Soboty ovládol Prahu



Zdroj: vobraze.sk, foto: album V. Ádáma