Pôsobil v Úrade splnomocnenca vlády pre rómske komunity. Bol poslancom parlamentu

Pochádza z učiteľskej rodiny a svoje povolanie považuje za prvoradé. Dbá na vzdelanie žiakov a aj podporu rómskych žiakov a študentov. Štefan Vavrek býva v Hubove, niekoľko rokov učil na základnej škole v Rimavskej Seči. V tejto obci zastával aj funkciu starostu. Vzdal sa jej však a išiel pôsobiť na Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Neskôr bol poslancom v Národnej rade SR za Most-Híd. „Vždy som sa považoval v prvom rade za učiteľa. Odmalička som sa ním chcel stať a všetko nad rámec toho, je len dar od života,“ povedal pre vobraze.sk Vavrek, ktorý aj naďalej plánuje učiť matematiku na čiastočný úväzok na Obchodnej akadémii v Rimavskej Sobote. Pracuje na Obecnom úrade v Uzovskej Panici a v sociálnom podniku v obci Lenka.

Pôsobil približne 1.5 roka ako poslanec NR SR.„Bola to veľká skúsenosť, ale zároveň aj zodpovednosť, lebo som mohol zastupovať v histórii Slovenska prvýkrát maďarsky hovoriacich Rómov,“ priblížil Vavrek a dodáva, že funkciu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity vtedy zastával Ábel Ravasz a on bol jeho zástupcom. Ravasza na tomto poste vystriedala Andrea Bučková. „V tomto volebnom období máme druhého splnomocnenca, Jána Hera, ktorý má ťažkú úlohu, ale podľa mňa svoju prácu robí rozumne a viditeľne,“ spomenul 39-ročný Vavrek.

Na otázku, či ho znovu láka veľká politika odpovedal, že pre neho neexistuje veľká či malá politika. „Ja som robil politiku vždy pre ľudí, a preto to cítim tak, že našu komunitu a región musia zastupovať ľudia, ktorí chcú pomôcť tomu, aby sa na Slovensku žilo lepšie,“ povedal a dodal, že ak by bola potrebná podpora a dôvera, kandidatúru do NR SR nevylučuje. Angažuje sa v strane Aliancia- Szövetség.

Poukázal na to, že netreba rozdeľovať starostov na rómskych a nerómskych, keď boli legitímne zvolení, a to nezávisle na tom, aké majú vzdelanie. „Svoju prácu robia čestne a dobre, lebo aj v ich obciach sa realizujú projekty, stavajú škôlky, rekonštruujú miestne komunikácie, obnovujú sa kultúrne domy a skoro v každej obci majú k dispozícii pomáhajúce profesie komunitné centrum, miestnu občiansku poriadkovú službu, terénna sociálna práca či zdravé komunity – rómski zdravotní asistenti,“ dodal na margo Rómov, ktorí zastávajú funkciu starostu.

Štefan Vavrek nebýva v Rimavskej Seči už šesť rokov. „Moje srdce však stále patrí k tejto obci, aj preto, lebo Rimavská Seč je dôležitou obcou, aby sa náš región začal rozvíjať,“ povedal a dodal, že jeho vtedajšie kroky by s dnešným rozhľadom robil inak. Poznamenal, že Rimavskej Seči môže ďakovať za začiatok svojej politickej kariéry.

Zdroj: vobraze.sk

„Realizované s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín“