Bežec z Hnúšte bral z majstrovstiev Slovenska bronz

Ján Vetrák

Hnúšťan Ján Vetrák si priniesol medailu z halových majstrovstiev Slovenska veteránov v atletike. Tie sa konali minulý týždeň v Bratislave. Štyridsaťštyriročný Vetrák získal bronz v behu na 3 000 metrov, dosiahol v ňom čas 9:56,57 min. „Vyhral som túto disciplínu, ale v kategórii veteránov funguje prepočet časov na základe koeficientu, ten berie do úvahy vek pretekárov. V konečnej výsledkovej listine som na základe tohto kritéria skončil tretí. Medaila má však pre mňa veľkú cenu, predstavuje takú čerešničku na torte. Základným cieľom totiž bolo zabehnúť preteky pod 10 minút, čo som splnil. So svojím časom som bol maximálne spokojný,“ povedal pre vobraze.sk Ján Vetrák, ktorý háji farby AK Steeple Poprad. Ako dodal, toto bola jeho premiéra na majstrovstvách Slovenska veteránov. Predstavil sa aj v behu na 400 m a tam skončil po prepočítaní koeficientom šiesty.

Vetrák hrával roky futbal. Obliekal si dres Hnúšte, Tisovca, Kokavy nad Rimavicou, Klenovca či Burdy. Ako zdôraznil, futbalovú kapitolu už uzavrel a venuje sa len behaniu. V minulom roku si vytvoril osobný rekord v polmaratóne, v Bratislave ho zabehol za 1:18:28 h. Potom zvládol Medzinárodný maratón mieru v Košiciach v čase 2:54:38 h. „Minulý rok bol len druhým, v ktorom som sa venoval iba behaniu. Mal som cieľ vyhrať celý seriál podujatí Marathon BB Tour, išlo o päť pretekov a podarilo sa mi to. Mal som zároveň ambície zabehnúť polmaratón pod 1:20 a maratón pod tri hodiny. Tieto ciele sa mi rovnako postupne podarilo splniť. Vlaňajší rok bol pre mňa fantastický,“ skonštatoval športovec, ktorý pracuje ako obchodný zástupca.

Ján Vetrák odbehol v minulom roku druhý maratón v živote a dosiahnutým časom si vytvoril osobný rekord. „Keď som dobehol MMM v Košiciach, mal som z toho fantastický pocit. Ľudia povzbudzujú v uliciach mesta pretekárov a hneď som si povedal, že chcem tú atmosféru o rok znovu zažiť. Mám v tomto roku ambície obhájiť prvenstvo na bratislavskom polmaratóne, vlani som na ňom v mojej kategórii zvíťazil,“ uviedol. Rád by zlepšil svoje osobné rekordy v polmaratóne i v maratóne.



Zdroj: vobraze.sk, foto: Instagram Jána Vetráka