Balciarová nepocestuje na svetový šampionát

Dorota Balciarová (KK Farmex Nitra) – druhá zľava

Novembrové majstrovstvá sveta v karate budú bez Doroty Balciarovej (KK Farmex Nitra). Tie sa uskutočnia v Dubaji. V kata tam bude Slovensko reprezentovať Jana Vaňušaniková (ŠŠK Bratislava), ktorá získala miestenku na šampionát. Dvadsaťsedemročná reprezentantka z Rimavskej Soboty, členka Dukly Banská Bystrica, sa zatiaľ jednoznačne k svojej budúcnosti nevyjadrila. Naznačuje, že zvažuje začať novú etapu života. Na konci októbra obsadila Balciarová tretie miesto na podujatí Euro Grand Prix v Plzni.

Dorotka Balciarová

„Mám v pláne ďalej trénovať a udržiavať sa, ale nedávam veľkú šancu súťaženiu. Ak nebudem zaradená do VŠC Dukla Banská Bystrica a skončí mi kontrakt, budem sa musieť obracať iným smerom. Popravde som už zo súťaženia aj unavená a nemám toľko motivácie, koľko by som potrebovala. Prešla som si viacerými sklamaniami a necítim podporu zo strany zväzu,“ uviedla pre vobraze.sk Balciarová. Tá je dvojnásobnou majsterkou Slovenska v seniorskej kategórii. Druhý titul získala v apríli tohto roka. Na jar prežila sklamanie, keď nebola nominovaná na májové majstrovstvá Európy a ani na júnovú olympijskú kvalifikáciu.

Pred tromi rokmi získala na európskom šampionáte v Novom Sade bronz. Ešte predtým triumfovala napríklad na prestížnom podujatí Premier League vo Fortaleze. Na stupne víťazov prenikla na rôznych turnajoch. V mládežníckom veku žala Dorota Balciarová úspechy na vrcholných podujatiach, je viacnásobnou majsterkou Európy, medaily si vybojovala tiež na majstrovstvách sveta. S karate začínala v rimavskosobotskom Urakene.

V priebehu kariéry spolupracovala s dvomi kondičnými trénermi, a to jednak s Romanom Švantnerom, ale tiež s Jánom Cacekom. Na Masarykovej univerzite v Brne absolvovala magisterské štúdium v odbore kondičný tréner. „Predovšetkým v Česku som sa už venovala deťom, išlo o všeobecnú športovú prípravu mladých karatistov,“ poznamenala. Relaxuje aj spevom a hrou na klavíri.


Zdroj: vobraze.sk, foto: album D. Balciarovej